Cum călești ceapa corect, de fapt. Greșeala care îi strică tot gustul e făcută de toți românii

de: Anca Lupescu
16 11. 2021

Ceapa este baza celor mai multe mâncăruri sărate, dar ceapa poate produce o gamă largă de arome în funcție de modul în care o gătești.

Cum călești corect ceapa, ca să nu se ardă

Modul în care călești ceapa va avea o mare influență asupra rezultatului rețetei pe care o faci.

Majoritatea rețetelor încep cu călirea cepei. A căli înseamnă a prăji ceva rapid într-o cantitate mică de grăsime. Dar dacă rețeta continuă să spune să călești ceapa „până când devine translucidă”, asta poate dura uneori ceva timp, mai ales dacă ai multă ceapă într-o tigaie mai mică.

Totuși, mulți oameni fac o greșeală atunci când călesc ceapa este că o prăjesc la foc repede, până când devine maronie sau se arde. Când marginile bucăților de ceapă se schimbă în maro, atunci ceapa deja e prea prăjită.

Întotdeauna începe să călești ceapa cu un vârf de cuțit de sare pentru a scoate lichidul, ceea ce ajută la înmuierea cepei.

Ceapa se va găti în ritmuri diferite, în funcție de factori precum dimensiunea tigăii, din ce este făcută, ce fel de ceapă folosești și la ce fel de foc.

Se încălzește tigaia și se adaugă ceapa. Asigură-te că ai ales o tigaie care să țină bine ceapa, dar care să lase suficient spațiu pentru a amesteca.

Cum să nu ți se ardă ceapa

Așează tigaia pe aragaz la foc mediu și adaugă uleiul sau untul, în funcție de ce spune rețeta. Adaugă apoi ceapa împreună cu un vârf de cuțit de sare.

Lasă un pic ceapa la călit. Gătește ceapa menținând o căldură suficient de mare pentru a o găti, dar nu atât de mare încât să înceapă să se rumenească.

Căldura și sarea vor extrage umiditatea din ceapă, făcând-o translucidă. De asemenea, ceapa va începe să strălucească și să arate umedă.

Uneori ajută să acoperi tigaia în această etapă pentru a încuraja eliberarea umidității, dar asigură-te că verifici ceapa și că o amesteci frecvent.

Poți folosi orice fel de ceapă, dar unele dintre ele se gătesc mai repede decât altele. Ai răbdare cu ceapa, nu da focul foarte mare și stai cu ochii pe ea, pentru că se călește foarte rapid.

Dacă ai o cantitate mare de ceapă, ar fi cel mai bine să o gătești în două tranșe.