Cum calculezi greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul care te ajută să nu iei plasă la cumpărat

de: Sabina Anastasia
12 12. 2022

Și tu preferi să cumperi carne de porc „în viu” decât să o achiziționezi direct de la magazin sau supermarket? Află în rândurile de mai jos cum calculezi greutatea unui porc fără cântar. Cu o simplă formulă de calcul, vei economisi bani. Dacă aplici „trucul” de mai jos, nu te va mai putea păcăli nimeni să achiți bani în plus.

Cum calculezi greutatea unui porc fără cântar

Nu mai este o noutate pentru nimeni – românii sunt mari iubitori de carne de porc. Indiferent dacă e sărbătoare sau nu, preferă să aibă cât mai des pe mese mâncăruri preparate cu acest tip de carne. Pentru că prețurile s-au scumpit foarte mult, vigilența la cumpărături crește. Se pune foarte mult accent și pe calitate.

Românii preferă să meargă în piețe sau la fermieri, pentru a cumpăra carne de porc cât mai sănătoasă. O numesc carne „în viu”, bazându-se pe faptul că animalul a fost crescut în condiții cât mai propice unei dezvoltări zdravăne. Însă nu de puține ori s-a întâmplat ca oamenii de rând să plătească prețuri mai scumpe decât ar fi fost cinstit, din cauză că nu s-a ținut cont de anumite detalii importante.

Indiferent de masa pe care o prezintă un porc, aceasta scade considerabil după tăiere, tranșare și pârlire. Doar după sacrificare, porcul pierde aproximativ 15% din greutatea sa inițială. Tranșarea, care presupune și golirea și curățarea burții și a intestinelor, înseamnă o pierdere de aproximativ 28% din masă.

Formula de calcul de care trebuie să ții cont când cumperi porcul

Specialiștii în creșterea porcilor folosesc o formulă de calcul pe bază de măsurători, pentru a nu da greș când vine vorba despre cantitatea de carne pe care o achiziționează. Nu ai nevoie de cântar. Această formulă a fost dezvăluită de Agrointel.ro și o prezentăm și noi în rândurile de mai jos. Iată cum să faci pentru a nu pierde bani, când cumperi porc „în viu”!

Cum trebuie să procedezi:

  1. Se măsoară lungimea porcului, începând din spatele urechilor până unde începe coada, unde lungimea este L;
  2. Se măsoară circumferinţa porcului, din spatele picioarelor din față ale animalului spre zona superioară, unde circumferința este C;
  3. Se aplică următoarea formulă de calcul pentru greutate: G = C x C x L x 69,3;
  4. Se înmulțește rezultatul obținut cu 0,72, pentru a se afla greutatea carcasei porcului: carcasa = G x 0,72;
  5. Se scade greutatea cu rezultatul carcasei – numărul obținut reprezintă pierderea, în kg.

Să luăm un exemplu practic:

  1. Se măsoară o lungime L = 1,02 m;
  2. Se măsoară o circumferință C = 1,27 m;
  3. Se calculează greutatea, ținând cont de constanta de calcul: G = C x C x L x 69,3 = 1,27 x 1,27 x 1,02 x 69,3 = 114 kg;
  4. Se calculează carcasa: carcasa = G x 0,72 = 114 x 0,72 = 82 kg.
  5. Se calculează pierderea de carne: 114 kg – 82 kg = 32 kg.

Așadar, după sacrificare și tranșare, porcul suferă o pierdere de 32 kg. Cel din urmă număr reprezintă kilogramele pierdute, respectiv 28% din greutatea inițială a animalului, pentru care nu ar trebui să plătești niciun ban.