Locuințele de doar 1 euro din Italia au reprezentat subiectul mai multor controverse. Autoritățile locale din orașele italiene nepopulate au scos la vânzare case la prețuri foarte mici. În schimbul acestora, proprietarii trebuie să îndeplinească anumite condiții care ajută economia municipalității să crească. Oferta finală este descurajantă pentru unii. Alții profită imediat de ocazia pe care o au, cum este și cazul unor americani. Vezi cum a transformat un cuplu o casă de 5 lei într-o vilă superbă.
Așa cum probabil este de la sine înțeles, casele de 1 euro din Italia nu sunt deloc într-o stare bună. Absolut toate dintre ele trebuie renovate. Costul lucrărilor de renovare și modernizare pot urca chiar până la 80.000 de euro. Totul depinde de structura și starea în care se află locuința.
Cetățeni din întreaga lume au riscat, însă, și au cumpărat casele italiene la prețuri foarte mici, în orașe și sate depopulate. Oferta din domeniul imobiliar face parte dintr-o manevră a autorităților locale italiene de a crește economia regiunilor și de a încuraja popularea acestora.
Reparațiile ce sunt necesare locuințelor italiene și procesul birocratic descurajează unii cumpărători să achiziționeze locuințele. Alții, însă, privesc cu ochi buni investiția. Este și cazul unui cuplu american din statul Maryland, care a pus mâna pe o locuință istorică din Sambuca, din inima Siciliei.
Massoud Ahmadi și Shelley Spencer s-au apucat rapid de treabă și au făcut o renovare radicală a proprietății pe care au cumpărat-o cu doar 1 dolar, echivalentul a 5 lei românești.
Cuplul american a investit în palatul de o suprafață de 100 de metri pătrați aproximativ 250.000 de dolari pentru a-l transforma într-o „casă renascentistă”. Massoud Ahmadi și Shelley Spencer au obținut un împrumut de 10.372 de dolari americani, echivalentul a 10.150 de euro, pe care l-au folosit pentru a restaura locuința.
Autoritățile locale italiene le-au impus celor doi un termen de trei ani de zile până la care locuința trebuia să fie finalizată. Cu mult înainte de termenul cu pricina, mai exact în doar doi ani de zile, noua reședință a americanilor a fost complet renovată.
După ce au terminat lucrările în cauză, americanii au cumpărat și o secțiune nefolosită din casa vecinului lor. Suprafața de 100 de metri pătrați i-a costat 5.000 de euro. Americanii au renovat și această anexă și au conectat-o la proprietatea lor.
Cei doi adulți intenționează să petreacă o parte din timpul lor în SUA, cu fiicele și nepoții lor. Restul timpului îl vor petrece în atmosfera liniștitoare din Sambuca. De altfel, cuplul este obligat prin contract să petreacă o anumită perioadă de timp în regiunea în care și-au cumpărat casă.
Acum, palatul din inima Siciliei dispune de băi frumoase din marmură, o bucătărie foarte elegantă și camere mereu primitoare. Elementul care surprinde este, fără îndoială, un lift interior. Cuplul îl folosește pentru a se deplasa la toate cele trei niveluri ale locuinței.
Deși un sfert de milion de dolari ar putea să pară o sumă considerabil de mare pentru acest proiect (fiindcă, în final, atât au avut de scos din buzunare), cuplul susține că, de fapt, este mult mai mică decât cea pe care ar fi trebuit să o cheltuiască în SUA pentru o locuință asemănătoare. Americanii sunt înnebuniți după noua lor locuință.
Liftul din interiorul palatului nu este, cu siguranță, un element tipic caselor din inima Siciliei. Designul interior al locuinței pline de farmec a stârnit mare agitație în rândul localnicilor. De altfel, americanca a mărturisit pentru CNN că mulți dintre localnici i-au vizitat casa pentru a vedea transformarea casei cândva dărăpănate.