Cum au scăpat soţii Karolyi de Nicolae Ceaușescu. Cine i-a ajutat, de fapt

Cum au scăpat soţii Karolyi de Nicolae Ceaușescu. Cine i-a ajutat, de fapt
Cum au scăpat soţii Karolyi de Nicolae Ceaușescu. Cine i-a ajutat, de fapt

În 1981 România a pierdut trei dintre cei mai buni antrenori ai săi, după ce s-au deplasat în Statele Unite. Era cuplul de antrenori, soț și soți, Bela și Marta Karolyi. Al treilea defector a fost coregraful principal Geza Pozsar. Dar o întrebare pe care mulți fani și-au pus-o, ce-i cu membrii familiei pe care i-au lăsat în urmă în România?

Cum au scăpat soţii Karolyi de Nicolae Ceaușescu

Ca orice poveste care-l implică pe Bela Karolyi, există relatări conflictuale. Deși fiecare alt element al acestei povești are evenimente destul de simple, există o mică inconsistență și această inconsecvență este de unde începe această poveste. În 1975 România și-a asigurat statutul de „națiune cea mai favorizată” (MFN). Este o denumire care oferă unei țări drepturi sporite de a face comerț cu economia americană masivă. În zilele noastre este cunoscut prin termenul mai corect politic „relații comerciale normale permanente”. Desemnarea este foarte căutată de guvernele străine și o desemnare care valorează mult mai mult decât câteva medalii olimpice.

Fuga celor doi antrenori români a făcut furori în toată lumea, după ce, alături de echipa română de gimnaste au făcut un turneu în America și Venezuela, evenimentula vând loc în perioada 5-30 martie 1981. Fuga celor doi a fost plănuită înd etaliu cu ajutorul lui Bill Archer, cel care avea să aibă un cuvânt greu în ceea ce aurmat, momentul fiind ales pentru data de 30 martie 1981. Era ziua în care lotul național, împreună cu soţii Karolyi şi coregraful Geza Poszar trebuiau să se întoarcă în ROmânia, dar totul s-a schimbat aceștia rămânând  în SUA, fiind ajutaţi în demersurile lor chiar de către congressmanul Bill Archer.  La momentul fugii cei doi aveau o fetiță de 7 ani, Andreea, care rămăsese în România.

Bela și Marta Karolyi s-ar fi stabilit în cele din urmă în Oklahoma, în prima etapă, ca antrenori de gimnastică în America. Majoritatea surselor menționează că Bela avea o gamă largă de oferte pentru antrenorat de gimnastică, însă surse afirmau că Bela Karolyi a început să lucreze ca pictor la aeroportul din Los Angeles. În timp ce lucra la aeroport, a avut o întâmplare cu Bart Conner. Conner l-a pus pe Bela în contact cu antrenorul său din colegiu, Paul Ziert, care a fost antrenorul principal al echipei de gimnastică masculină de la Universitatea din Oklahoma.

Cum au scăpat soţii Karolyi de Nicolae Ceaușescu. Cine i-a ajutat, de fapt
Cum au scăpat soţii Karolyi de Nicolae Ceaușescu. Cine i-a ajutat, de fapt

Indiferent de modul în care Bela a luat legătura cu Ziert și câte oferte concurente a avut, rezultatul final a fost același. Paul Ziert l-a ajutat pe Bela Karolyi cu două locuri de muncă în Norman, Oklahoma, care erau plătite cu un salariu combinat cuprins între 45.000 și 47.000 USD pe an. A inclus locuințe gratuite, asigurare și o mașină. A trecut o lună până când Bela și Marta Karolyi au reușit să o contacteze pe Andrea, fiica lor, rămasă în România.

Orice speculație a guvernului român cum că ar fi pedepssit-o pe Andrea pentru fuga părinților ei este nefondată. Dictatura românească a fost rea și unul dintre cele mai groaznice guverne din Europa anilor ’80, dar nu au fost atât de rău. În momentul apărării, Andrea stătea cu mătușa ei. Ulterior, Andrea își va aminti că aștepta ca părinții ei să se întoarcă la gară. A văzut fetele (gimnastele) întorcându-se, dar a realizat că părinții ei nu erau acolo. Întrebându-se „unde sunt mama și tata?” În viața ei de adult, o va numi o experiență „destul de înfricoșătoare”.

Karolyi și-a declarat motivele pentru care a plecat, întrucât „nu a fost scopul meu de-a lungul vieții să-i învăț pe studenți să facă cartușe.” În ceea ce-l privește pe Bela, Ziert a spus „am încercat să nu-i dăm prea mult de făcut”, a continuat el numind asta „o greșeală”. Bela a pretins că a lucrat zi și noapte pentru a economisi suficienți bani pentru a-și deschide propriul club și a livrat ziare cu bicicleta pentru a-și suplimenta veniturile. Când a fost întrebat despre asta, Ziert a spus că nu are nicio amintire despre ruta lui Karolyi și a fost citat când a Declarat că „el era singurul care câștiga 48.000 de dolari”.

Cine i-a ajutat, de fapt să plece din România comunistă

La fel s-a întâmplat că Bill Archer a fost un membru superior al comitetului căruia i s-a atribuit acordarea statutului de MFN României. Dacă pe Capitol Hill a existat o persoană care era în măsură să dea durerile de cap guvernului român, era Bill Archer, acesta având mai mulți ași în mânecă.

Cea mai importantă cerință a statutului MFN pentru națiunile comuniste care o primesc, trebuie să aibă reguli corecte de emigrare. Nu numai că Archer și comitetul său au putut să-i aducă  în genunchi pe guvernanții statului român de la acea vreme, dar au putut face acest lucru într-un mod în care România a lipsită capitalul politic și recursul diplomatic pentru a lupta. Permiterea celor doi și a fiicei lor, Andrea, să părăsească România devenind astfel o problemă a emigrării, iar Archer a fost complet îndreptățit să preia cazul.

Cum au scăpat soţii Karolyi de Nicolae Ceaușescu. Cine i-a ajutat, de fapt (FOTO: Bill Archer)
Cum au scăpat soţii Karolyi de Nicolae Ceaușescu. Cine i-a ajutat, de fapt (FOTO: Bill Archer)

Statutul MFN al României trebuia reînnoit după o revizuire a Congresului anual. Archer nu a trebuit să anuleze sau să rupă o înțelegere între Statele Unite și guvernul român. Tot ceea ce a fost nevoie a permis ca starea MNF a României să expire în doar câteva luni. Acești doi factori au oferit României spațiu zero pentru a manevra sau contracara acțiunile lui Archer.

Bill Archer a informat guvernul român că Statele Unite nu vor participa la discuții comerciale până când celor doi și, implicit, Andreei nu-i  va fi permis să ajugă la părinții. Guvernul român a plasat-o pe Andrea în următorul zbor în afara țării și în 24 de ore Andreea ajngea în Statele Unite, la părinții ei. Timpul dintre defecțiunea lui Bela și Marta până la reunificarea cu fiica lor a fost de doar șase luni.