Oamenii de știință de la Oxford s-au zbătut să finalizeze un vaccin anti-COVID-19, care să fie mai ieftin, mai ușor de transportat și depozitat ca vaccinul celor de la Pfizer, Biontech și Moderna. Vaccinul are o eficiență de 70%, însă prin dozaj aceasta ar putea ajunge la 90%.
Cercetătorii de la Oxford se află în mijlocul efortului pentru producerea unui vaccin anti-COVID-19. Aceștia au experiență de decenii în provocarea dezvoltării, fabricării și testării unui vaccin sigur, la o viteză rapidă, scrie The Guardian.
Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie britanic la Universitatea din Oxford și cofondator al Vaccitech, a ajuns la Oxford în 1994 pentru a lucra cu Adrian Hill, membru senior al echipei, la parazitul malariei, plasmodium. Ea a început să lucreze la vaccinuri experimentale, începând cu unul care a stimulat celule albe din sânge pentru a lupta împotriva malariei, urmat de un vaccin gripal ”universal”.
Astfel, munca cercetătorilor de la Oxford pentru COVID-19 se bazează pe cercetarea inițiată de Hill și Gilbert pe vaccinuri bazate pe un virus care provoacă răceli comune la cimpanzei. De asemenea, Hill a participat mai întâi la studii clinice cu un vaccin Ebola pe baza virusului pentru cimpanze în timpul focarului din anul 2014 în Africa de Vest.
Adrian Hill și Sarah Gilbert au aprobat tehnologia în anul 2016 și au cofondat Vaccitech, un spin-off de la Oxford, pentru a valorifica cercetarea.
Înainte de COVID, a fost Mers-Cov, un fel de COVID-19, care a apărut în urmă cu 10 ani în Arabia Saudită, o boală mai mortală, dar mai puțin transmisibilă decât virusul ucigaș. Bazându-se pe munca lui Adrian Hill și Sarah Gilbert, un alt membru al echipei și Teresa Lambe, au dezvoltat un vaccin experimental împotriva Mers-Cov.
În timp ce aceasta a început să fie testat de oamenii din Arabia Saudită în decembrie 2019, COVID-19 începuse să se răspândească în toată lumea.
Astfel, echipa de la Oxford a început să lucreze la vaccinul COVID-19 chiar în dimineața zilei de 11 ianuarie, la doar câteva ore după ce cercetătorii din China au publicat prima secvență genetică a virusului uigaș.
Echipa a conceput o modalitate de a face vaccinul la scară industrială și a înființat un consorțiu de producători astfel încât acesta să fie produs în Marea Britanie, Olanda, India și China.
După câteva săptămâni, Oxford a avut vaccin utilizabil pentru teste de laborator. Astfel, până în luna martie, facilitățile se pregăteau să facă zeci de milioane de doze înainte să știe cineva dacă vaccinul este eficient.
În așa fel, la începutul lunii aprilie, cercetătorii de la Oxford aveau suficient vaccin pentru a lansa studii clinice.
Acum, vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford și-a demonstrat eficiența în proporție de 70%, iar prin modificarea dozajului acesta poate urca până la 90% eficiență.
Vaccinul Oxford ar fi mult mai ieftin și mai ușor de depozitat și de transportat în orice colț al lumii decât cele produse de Pfizer și Biontech și Moderna. Vaccinul Universității Oxford va juca un rol semnificativ în combaterea pandemiei de coronavirus, dacă acesta va primi aprobarea autorităților medicale.