Cum au primit sute de șoferi din Giurgiu permisul auto, deși nu știu să scrie și să citească

Cum au primit sute de șoferi din Giurgiu permisul auto, deși nu știu să scrie și să citească

Pe străzile din România riști oricând să fii accidentat de un șofer care nu știe să conducă. Dar, de multe ori, o mare parte din vină o au cei care eliberează permisul auto, așa cum s-a întâmplat la Giurgiu.

Sute de persoane din Bolintin, județul Giurgiu, au dreptul să șofeze și au luat permisul auto, deși nu știu să scrie și să citească. În instanță, trenează de ani de zile dosare penale împotriva multor șoferi care au provocat accidente.

Rețeaua care elibera permisele auto e una din care ar face parte polițiști și instructori, care își împărțeau banii primiți de la persoanele care nu știau să scrie și să citească, potrivit unui reportaj Digi24.

Cât costa un permis eliberat ilegal la Giurgiu

Persoanele care nu știau să scrie și să citească, dar totuși voiau să conducă, plăteau până la 5.000 de euro pentru a obține ilegal permisul. Prețul este unul mare, comparabil cu al unei mașini decente second-hand pe care ți-o poți cumpăra.

Reporter: Ați auzit că și-au luat permise fără să…?
Locuitor: Am auzit. La mulți le-a luat îndărăt poliția, la ăia care a dat bani și…
Reporter: La o parte le-au confiscat permisele?
Locuitor: Le-a luat la o parte.
Reporter: De ce?
Locuitor: Dacă nu corespunde.
Reporter: Ați auzit că persoane care nu știu să scrie și să citească au permise de conducere?
Locuitor: Se știe, sigur!

Rețeaua care ar fi comis presupusele ilegalități funcționează bine-mersi de aproximativ cinci ani.

Ea ar fi alcătuită din doi instructori auto, care îi pun în legătură pe viitorii șoferi cu polițiștii de la Serviciul Permise Giurgiu. Cel mai important om era polițistul din sala unde se dădea proba scrisă.

Se pare că persoanele care nu știau să scrie și să citească intrau în sală la sfârșit. Polițistul trecea prin dreptul lor, le citea întrebarea, după care îi arăta din spate, pe degete, care e răspunsul corect.

Cazul din Bolintin, Giurgiu, dacă se adeverește, seamănă izbitor de tare cu cel de la Pitești, din urmă cu 11 ani. La acea vreme, inclusiv personalități și-au dobândit permisul la Pitești, acolo unde funcționa o rețea care elibera permise auto ilegal pe bandă rulantă.

Totul în schimbul a sute de euro, primite de la fiecare candidat în parte.