Anul școlar 2024-2025 a venit cu câteva schimbări importante pentru elevi. În școli ar fi trebuit să apară așa-numitele ”săli de detenție”, amenajate pentru elevii care deranjează orele. Nu toate școlile au spații special amenajate în acest scop, iar în multe unități de învățământ sala este una improvizată.
Printre schimbările din regulamentul noului an școlar se numără și apariția sălii de detenție în școli. Ministerul Educației a decis amenajarea acestor săli pentru elevii care deranjează orele, astfel încât aceștia să nu mai fie dați afară din clasă cu absență, ci să fie trimiși în sălile de detenție.
Cu toate acestea, schimbarea i-a luat pe nepregătite pe unii directori de școli, care nu au avut timp să organizeze un astfel de spațiu pentru elevi. În alte școli, conducerea a decis să nu implementeze sala de detenție, pentru a nu avea probleme cu părinții elevilor.
Astfel, cei care deranjează orele sunt trimiși fie în cancelarie, fie în cabinetul consilierului școlar. Mai mulți părinți și profesori au intrat în direct la radio, în emisiunea Deșteptarea, de la Europa FM, și au povestit cum stau lucrurile în școlile în care copiii lor învață sau în care predau, în cazul dascălilor.
O altă modificare în regulament presupune că elevii nu mai au voie cu telefoanele mobile în timpul orelor și că ar trebui să le predea când vin la școală, urmând a le recupera când termină orele. O ascultătoare care a intrat în direct la emisiunea menționată spune că școala unde învață copiii ei nu are locuri special amenajate pentru a strânge telefoanele.
”Am doi copii la o școală din Giurgiu. Nu avem sală de detenție și nu avem nici măcar dulap pentru strângerea telefoanelor. Adică avem un dulap, dar a spus că nu bagă telefoane în dulap, că dacă vine cineva și verifică copiii, spune că ea nu a știut nimic”, a povestit femeia.
”Am o nepoată care predă la mai multe școli și niciuna nu a agreat acel spațiu, deoarece directorii nu doresc să aibă probleme cu părinții”, a transmis un alt ascultător.
”Noi avem consilier școlar. În momentul în care un elev are o problemă de comportament, acesta este scos și însoțit de către profesor împreună cu consilierul școlar pentru a fi consiliat. Aceste cazuri sperăm și încercăm să fie cât mai marginale pentru a rezolva problema, comportamentul elevului. Nu avem sală de detenție, avem doar cabinetul consilierului, unde se vor desfășura astfel de activități”, a spus un alt părinte.
Ministra Educației, Ligia Deca, a precizat, la începutul anului școlar, că nu este obligatorie introducerea camerei de detenție în școli și că fiecare unitate de învățământ este liberă să decidă dacă e nevoie de un astfel de spațiu sau nu.