Cum au ascuns medicii boala lui Nicolae Ceaușescu. Secretul aflat după zeci de ani

medicii boala lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a murit la vârsta de 71 de ani, pe 25 decembrie 1989, după ce a fost executat la Târgoviște. În ultimii ani ai vieții lui, cel ce a condus cu braț tare România mai bine de două decenii s-a confruntat cu o boală care afectează mulți bărbați. Ce suferință l-a măcinat pe „Marele Cârmaci“ și cum au ascus medicii aceste informații, afați în paragrafele următoare.

Boala de care a suferit Ceaușescu, în ultimii ani de viață

Se întâmpla în anul 1985, când jurnaliștii cotidianului „The New York Times“ publicau un articol despre starea de sănătate din ce în ce mai precară a celui care a condus România comunistă vreme de 24 de ani.

Informațiile proveneau de la surse diplomatice de la București și scoteau la iveală faptul că Nicolae Ceaușescu suferea de cancer la prostată, o boală cu care se confruntă mulți bărbați, precum și că lidetul Partidului Comunist Român (PCR) intrase pe panta descendentă, motiv pentru care trebuia să predea ștafeta și să-și aleagă succesorul.

„Diplomații anunță semne tot mai mari ale bolii lui Ceaușescu“, este titlul textului disponibil în arhiva NYT.

„Apariția fragilă a președintelui Nicolae Ceaușescu în ultimele luni și semnele că fotografiile oficiale ale acestuia au fost modificate, au consolidat speculațiile că este grav bolnav, potrivit diplomaților occidentali și ale altora de aici.

Aceștia spun că domnul Ceaușescu, liderul României în ultimii 20 de ani, ar putea pregăti un membru al familiei sale pentru a-l succeda.

Diplomații spun că au fost uimiți de o deteriorare accentuată a aspectului domnului Ceaușescu, menționând că fața lui a devenit subțire și uzată și că el pare tot mai fragil.

Rapoartele că președintele Ceaușescu, în vârstă de 67 de ani, este bolnav și a suferit recent o intervenție chirurgicală majoră, circulă încă din vară.

Diplomații occidentali de aici spun că au auzit rapoarte în această lună despre faptul că domnul Ceaușescu a suferit o intervenție chirurgicală pentru cancerul de prostată în iulie sau august.

Se spune că operația a fost efectuată într-o sală de operație special instalată la reședința sa de către doi medici francezi, un medic elvețian și un medic român. Nu se cunoaște nimic despre rezultatele intervenției chirurgicale raportate“, este textul articolului publicat de NYT.

Informația apare și în documente desecretizate ale CIA

Aceeași informație apare și în documente desecretizate ale CIA, Agenţia Centrală de Informaţii a SUA. Într-o pagină din cele şase ale unui raport trimis pe 22 iulie 1985 directorului CIA, agentul George Kolt, vorbea despre boala de care suferă Nicolae Ceaușescu, dictatorul comunist. Mai mult, el a scris și despre implicaţiile pe care le avea acest lucru asupra Republicii Socialiste România.

„Nicolae Ceauşescu ar putea fi supus în curând unei intervenţii chirurgicale din cauza unui cancer la prostată. (…)

Perioada este însă una riscantă, din cauză că România trece prin mari probleme economice şi financiare înainte de iarna anului 1985, care se anunţă deosebit de aprigă“, se arată în raport.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI