Cum atragi tânțarii fără să-ți dai seama. Ce greșeală majoră faci când pleci de acasă
Oamenii de știință au spus cum atragi tânțarii fără să-ți dai seama. Multora dintre noi ni s-a întâmplat ca în anumite momente să nu mai scăpăm de țânțari, fie atunci când mergem la terasă, prin parc, pe stradă, parcă suntem ca un magnet pentru nesuferitele insecte. Ce greșeală majoră faci când pleci de acasă?
De ce atragi câteodată țânțarii? Ce culori trebuie să porți pentru ca agasantele insecte să te lase în pace
Oamenii de știință au descoperit că țânțarii sunt atrași de culorile hainelor noastre, de aceea este mai probabil că, atunci când purtăm anumite nuanțe, aceștia să se năpustească mai abitir asupra noastră.
Cercetătorii au ajuns la concluzia cum funcționează aceste insecte și cum reușesc să își găsească victimele printre oameni. Se pare că dincolo de miros, țânțarul se ghidează și în funcție de anumite culori.
Ce culori atrag țânțarii
Cercetătorii de la Universitatea din Washington au concluzionat că țânțarii sunt atrași în general de culorile deschise, dar și de nonculori. Printre preferatele țânțarilor sunt: roșu, portocaliu, negru și turcoaz. Dar sunt și anumite culori pe care nesuferitele insecte nu le agreează, adică de care nu sunt atrase.
Oamenii de știință au explicat modul în care țânțarii reușesc să își găsească vitimele. Acștia sunt atrași de nuanțele emise de către pielea omului, precum și de dioxidul de carbon pe care îl expiră. Compușii chimici ai dioxidului de carbon îi stimulează pe țânțari, astfel că aceștia, indiferent de pigmentul tenului nostru, încep să caute culorile roșu-portocaliu pe care pielea le transmite. Altfel spus, insectele se ghidează după simțul olfactiv pentru a identifica gazda.
Dioxidul de carbon expirat de om stimulează vederea țânțarilor
„Tânțarii par să folosească mirosuri pentru a-i ajută să distingă ce se află în apropiere, drept o gazdă pe care să o muște. Când mirosul unor compuși specifici, cum ar fi CO2 din respirația noastră, este eliminat, acesta stimulează ochii țânțarilor să caute anumite culori și alte modele vizuale care sunt asociate cu o potențială gazdă, și să se îndrepte către ea”, a spus autorul studiului Jeffrey Riffell, profesor de biologie la Universitatea din Washington.
Care sunt culorile care te păzesc de țânțari
Dacă până acum se știa faptul că țânțrii sunt atrși de respirație, transpirație precum și de temperatura pielii, cercetătorii anunță că și culoarea hainelor poate reprezenta un factor. Astfel, semnătura roșie emisă de piele se accentuează atunci când îmbrăcăm anumite nuanțe.
De aceea, pentru a scăpa de țânțari se recomandă hainele în culori precum verde, violet, albastru și alb. Acesta culori atenuează roșul pielii.