România ar putea intra, ușor, ușor, în rândul țărilor europene cu trenuri de mare viteză. În 2014 cei de la Electroputere Pașcani anunțau demararea unui proiect autentic românesc, denumit DMU. Astăzi produsul celor de la Pașcani așteaptă omologarea sa pentru căile ferate din România.
Prototipul primului tren produs de Electroputere VFU Pașcani, este supus ultimei etape de testare, săptămâna aceasta. Modelul DMU (Diesel Multiple Unit) a părăsit fabrica sub noua sa apariție cu motive tradiționale românești și își așteaptă omologarea.
„Trenul DMU reprezintă debutul Electroputere VFU Pașcani pe noul segment de construcții de vehicule feroviare.. Alegerea noastră pentru această identitate vizuală vizează să sărbătorim atât tradițiile populare românești, cât și tradiția căilor ferate naționale. industria, în general.
În urma omologării sale, acest model va fi disponibil pentru cumpărare în mai multe țări din Europa și nu numai, devenind astfel un instrument de promovare a spiritului și a ambarcațiunilor inginerești din România.”, declara anul trecut Gruia Stoica, președintele GRAMPET Group.
Prototipul DMU a rezultat din munca a peste 180 de specialiști de la Electroputere VFU Pașcani. Dacă trenul DMU va fi omologat, va putea circula la viteza anunțată doar pe traseele București – Constanța și București – Predeal.
Lansat la sfârșitul anului 2014, trenul DMU a fost proiectat și fabricat în conformitate cu standardele feroviare ale Uniunii Europene. Produsul DMU al celor de la Pașcani poate fi, de asemenea, adaptat cerințelor piețelor din afara UE. Trenul DMU este compus atât din piese și subansamble produse intern, cât și din subansamble de la producători de top din Europa.
Poate atinge o viteză maximă de 120 km / h. Conform proiectanților, are o capacitate totală de 164 de pasageri în clasa I, cu 22 de locuri, și clasa a II-a cu 142 de locuri. Caracteristicile acestu tren DMU includ toalete ecologice.
Dispune de unități special concepute și echipate pentru persoane cu dizabilități locomotorii sau cu mobilitate redusă. DMU mai dispune de sisteme de aer condiționat, Wi-Fi și prize de curent, sisteme vizuale de informare a pasagerilor cu ecrane care indică destinația, următoarea oprire, întârzierea orelor sau alte informatii relevante.
Cu o tradiție de peste 150 de ani, Electroputere VFU Pașcani se concentrează în prezent pe activități cu valoare adăugată ridicată. Principala activitate este de reproiectare, reconstrucție și modernizare a vehiculelor feroviare. Portofoliul său este format din clienți din România și din străinătate, mai exact Belgia și Gabon, pentru autoturisme și tramvaie.
În 2019, cea mai mare pondere din activitatea Electroputere VFU Pașcani a fost reprezentată de segmentul de modernizare a vehiculelor feroviare. Pe locul doi este segmentul de întreținere a vehiculelor feroviare și segmentul ansambluri și subansamble. Fabrica are în prezent aproximativ 650 de angajați.