Cum arată spitalul din Belgia unde medicul erou de la Piatra Neamț a fost dus. Așa ceva rar vezi în România

de: Dumitrache Diana
16 11. 2020

Medicul erou Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Piatra Neamţ, a fost transportat de urgenţă, duminică, la Spitalul Militar “Regina Astrid” din Belgia. Imaginile cu instituţia sunt dincolo de orice imaginaţie, rar vezi aşa ceva în România.

Eroul incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ, transferat în Belgia

Cu arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, medicul Cătălin Denciu a fost transportat, duminică, la Spitalul Militar “Regina Astrid” din Neder-Over-Heembeek, Belgia. Acesta a fost rănit încercând să salveze vieţile pacienţilor din secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

“Pot să vă spun despre medicul erou de la Piatra Neamţ că a ajuns la Spitalul Militar «Regina Astrid» din Belgia. A fost preluat. S-a evaluat starea de sănătate. Este în tratament. Ne rugăm pentru sănătatea domnului doctor şi putem să spunem că este îngrijit în cele mai bune condiţii, deoarece Spitalul Militar «Regina Astrid» este unul dintre spitalele care are cele mai ridicate standarde în materie de tratare a marilor arşi”, Ludovic Orban.

Instituţia funcţionează din 1980 şi a fost realizată pentru a se ocupa de urgenţe militare sau dezastre. De-a lungul timpului, aici au fost tratate victime ale incendiului Switel, din 1994, dezastrului feroviar din Buizingen, 2010, atacurile teroriste din 2016, iar acum medicii de aici se ocupă de criza sanitară provocată de coronavirus.

De asemenea, spitalul de 7.000 de metri pătraţi funcţionează şi ca centru de mari arşi, fiind un reper pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri severe. Desigur, întreaga clădire a fost construită pentru a asigura un climat care să îi ajute pe cei afectaţi să se recupereze mai repede.

Aşa arata spitalul „Regina Astrid” din Belgia în care este tratat acum Cătălin Denciu, medicul erou din Piatra Neamţ

Dezastrul de la Piatra Neamţ putea fi evitat?!

În incendiul izbucnit sâmbătă seara la secţia de ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au murit zece persoane, iar alte şapte persoane au fost grav rănite, printre care şi medicul de gardă. Aşa cum era de aşteptat, întrebarea care stă acum pe buzele tuturor este simplă: “Putea fi evitată această tragedie?”. Conform DSP Neamţ, au fost aduse modificări importante secţiei chiar în ziua dezastrului, dar fără un aviz.

“Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu pături au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene”, se arată în comunicatul DSP Neamţ.