09 nov. 2022 | 12:19

Cum arată ‘scuterul’ cu 3 roți care a trecut de verificările RAR. Este vechi de 70 de ani

Auto-moto
Cum arată ‘scuterul’ cu 3 roți care a trecut de verificările RAR. Este vechi de 70 de ani
‘Scuterul’ cu 3 roți a trecut de verificările RAR

Pentru amatorii de vehicule pe două roți este binecunoscut anul inventării primei trotinete. Conform datelor, au fost inventate pentru prima dată în Germania, în 1817, când Karl von Drais de Sauerbrun a creat un vehicul pe două roți. În 1916, Arthur Hugo Cecil Gibson și Joseph F. Merkel au creat primul scuter motorizat sau Autoped. Ulterior, la 38 de ani de la apariția Autopedului, apărea un „scuter” pe trei roți, Messerschmitt KR175. Un astfel de vehicul a reușit să treacă de verificările RAR, chiar dacă este vechi de 70 de ani.

Messerschmitt KR175, o bijuterie de 70 de ani, pe trei roți

Messerschmitt KR175 a fost, fără îndoială, chiar mai creativ decât cele care i-au urmat. A fost, la vremea respectivă, un vehicul unic, iar compania care l-a construit nu era chiar o companie de automobile. Dar atât Messerschmitt KR175, cât și KR200, care i-a urmat, au fost mari succese, în ciuda tuturor ciudățeniilor lor.

Messerschmitt, după cum vă va spune aproape orice pasionat de istorie, a fost inițial o companie de avioane. Înființată la apogeul Primului Război Mondial, compania avea să producă Bf 109 în anii ’30, unul dintre primele avioane de luptă cu adevărat moderne. Mai târziu avea să construiască Me 262, primul avion de luptă cu reacție operațional din lume.

Din nefericire pentru Messerschmitt, toate aceste inovații au avut loc în Germania, care se afla sub controlul unui regim cu adevărat malefic, și a avut de suferit din acest punct de vedere.

În urma înfrângerii naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, Messerschmitt a fost interzisă de la producerea de avioane. Ulerior și-a îndreptat de fapt o mare parte din atenție către construcția de case prefabricate.

Dar în 1952, compania a fost abordată de Fritz Fend, un om pe care conducerea companiei îl cunoștea bine. Fend fusese ofițer tehnic al Luftwaffe (Forțele Aeriene Germane) în timpul războiului.

Friz Fend construia pe atunci un cărucior pentru invalizi cu trei roți, cunoscut sub numele de Fend Filtzer. Căruciorul era oferit cu un motor opțional ca un fel de scaun cu rotile motorizat.

S-a vândut în 15.000 de unități

Ideea lui Fend era, practic, să transforme Fend Filtzer într-o mașină foarte mică, dar accesibilă. Mașina a fost construită în facilitățile Messerschmitt, purta o insigna companiei, și a fost denumit Messerschmitt KR175. Proiectul a fost în întregime al lui Fend, iar alți câțiva directori din cadrul companiei nu au avut prea mult de-a face cu proiectul.

Messerschmitt KR175 a avut câteva detalii asemănătoare cu cele ale unui avion. Inclusiv caroseria era îngustă cu scaune în tandem. Capota lui Messerschmitt KR175 se deschidea în sus în locul ușilor clasice.

Messerschmitt KR175 avea o putere de 175 cmc, de la un motor cu un singur cilindru, în doi timpi, cu pornire prin tragere, deși un demaror electric era oferit ca opțiune. Messerschmitt KR175 s-a vândut în 15.000 de unități între 1953 și 1955, ceea ce nu este chiar o cifră atât de rea pentru acest tip de vehicul.

Messerschmitt KR175, „scuterul’ cu 3 roți, a trecut de verificările RAR

Posesorul uni astfel de vehicul a decis să-și încerce norocul la verificările RAR. Deși surprinși de vehiculul vechi de 70 de ani, cei de la RAR i-au dat undă verde românului, posesorul bătrânului Messerschmitt KR175, de a merge cu el pe străzile patriei. Deși pare firav, Messerschmitt KR175 are o viteză maximă de deplasare de 80 de Km/h, așa că am putea spune că este relativ rapid acest mijloc de deplasare.

„La sediul R.A.R. din Calea Grivitei am avut plăcuta surpriză să întâlnim o legendă „micro” a autovehiculeor pe trei roți, un Messerschmitt KR175.

(..)Are două roți directoare în față și una singură în spate care face și tracțiunea, iar după spusele constructorului poate să atingă viteza maximă de 80 km/h. Un detaliu important pentru modelul de față este că vopseaua este cea autentică.”, scriu cei de la RAR pe Facebook.

Deși vechi, iată că un astfel de vehicul din vremuri de tristă amintire mai are încă viață în el, și poate fi văzut pe străzile din București.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Cum să păstrezi sarmalele proaspete și gustoase timp de 6 luni. Vor fi la fel de bune ca în prima zi
Click.ro
„Ar trebui să spun ultimele cuvinte?” Mesajul trimis familiei de un pasager al avionului Jeju Air, chiar înainte de prăbușire
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Noi schimbări pe piața asigurărilor. Românii care riscă amenzi dure
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Dispar banii cash! Politica fără numerar. Avertisment pentru cei cu bani la saltea
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru 5 MILIOANE de PENSIONARI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro