19 ian. 2024 | 23:50

Cum arată primul autobuz din România care va circula pe şosea şi pe apă. Va transporta românii până în Bulgaria

Social
Cum arată primul autobuz din România care va circula pe şosea şi pe apă. Va transporta românii până în Bulgaria
Cum arată primul autobuz din România care circulă atât pe uscat, cât și pe apă. Va transporta călători în Bulgaria. FOTO

În anul 2024, va intra în funcțiune oficial primul autobuz din România care circulă atât pe uscat, cât și pe apă. Se va întâmpla după luni de zile de teste, pe care mijlocul de transport le-a trecut cu brio. Cum arată vehiculul botezat „frog bus”, în traducere „autobuzul broască”. Foto

Primul autobuz din România care circulă pe uscat și pe apă

În țările din Europa există, în total, cinci autobuze ce pot circula atât pe uscat, cât și pe apă. Unul dintre ele se află, de exemplu, în Budapesta. În afara acestora însă, vehiculul botezat „frog bus”, în traducere „autobuzul broască” nu poate fi regăsit nicăieri. În România urmează să fie lansat în anul 2024.

În ultimele luni de zile, autoritățile românești au efectuat mai multe teste privind buna funcționare a autobuzului care circulă și pe șosea, și pe apă. Vehiculul le-a trecut pe toate cu brio, astfel încât se mai așteaptă acordarea unui acord, după care va fi pus în funcțiune în mod oficial în Călărași.

Citește și: O mașină românească rivaliza cu BMW Isetta în anii ‘50. Cum arăta automobilul VIDEO

Cum arată „frog bus” din Călărași și ce caracteristici are

Autobuzul din Călărași, care circulă și pe uscat, și pe apă, arată ca un vehicul normal, doar că pe lângă instrumentele clasice prezintă și: cârmă, elice, lumini de semnalizare și ancoră. Are 35 de locuri, însă scaunele nu dispun de centuri de siguranță, ci au dedesubt veste de siguranță.

„Schimbul se va face automat, când a intrat în apă nu trebuie să fie manevre sau să coboare cineva să facă anumite schimbări. Are două motoare cu două elice care sunt în spatele autobuzului și o cârmă ca orice ambarcațiune”, a explicat managerul public de la Consiliul Județean Călărași, Marius Fulga.

Autobuzul va fi condus de un șofer și cârmuit de un căpitan

Pe uscat, autobuzul va fi șofat de un șofer, în timp ce pe apă va fi cârmuit de un căpitan naval. Cu ajutorul acestui mijloc de transport, călătorii se vor putea deplasa până în Silistra, în Bulgaria, parcurgând 12 kilometri pe Dunăre, în aproximativ 30 de minute.

Citește și: Autobuzul futurist din anii ‘50 care ar fi putut revoluționa traficul

Când va fi pus în funcțiune autobuzul, oficial

Potrivit informațiilor comunicate de autorități, autobuzul nu va circula pe apă în tot anul, ci doar în sezonul de primăvară și în cel de toamnă. În aceste perioade, apa este suficient de adâncă, pentru ca vehiculul să intre 1 metru în ea.

„Dat fiind faptul că este un proiect în oglindă, s-au făcut lucrări și pe partea bulgărească, o rampă de acces pentru autobuzul nostru și o gară fluvială”, a spus Valentina Vasile, asistent manager al proiectului, într-o intervenție televizată la Pro TV.

Oficialii așteaptă să primească un acord din partea autorităților navale, pentru a putea pune în funcțiune în mod real autobuzul care circulă și pe apă, și pe uscat. Prima călătorie va avea loc, cel mai probabil, în luna mai a anului 2024.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Ce studii are Simona Halep. De ce a avut probleme cu BAC-ul
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
România nu are rival. Maghiarii s-au supărat tare. Ungaria, de nerecunoscut
Capital.ro
Începe distribuirea deciziilor de pensionare după recalculare. Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
ANUNȚ despre FLORIN PIERSIC! APROPIAȚII actorului au dat VESTEA
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro