Cum arată prima mașină electrică produsă în Turcia și ce dotări va avea automobilul. Pericol pentru rivalii de la Dacia

Cum arată prima mașină electrică produsă în Turcia și ce dotări va avea automobilul. Pericol pentru rivalii de la Dacia
Cum arată prima mașină electrică produsă în Turcia și ce dotări va avea automobilul. Pericol pentru rivalii de la Dacia

Șefii Renault au decis să vândă în Europa versiunea adaptată a modelului Renault K-ZE. Scopul este simplu: pentru a putea face față limitărilor drastice care sunt impuse de către Comisia Europeană pentru constructorii auto. Cel mai recent automobil electric Dacia urmează să fie lansat pe piață în viitorul apropiat. Autonomia acestuia este de 250 de km și va costa de 15.000 de euro. Din păcate această informație vine târziu. De ce? Pentru că, din Turcia, vine un rival puternic pentru Renault, odată cu lansarea unui model ”de forță”, electric.

Cum arată prima mașină electrică produsă în Turcia și ce dotări va avea automobilul

Proiectul TOGG, cum se numește modelul, este creația unui consorţiu, Turkey’s Automobile Initiative Group (TOGG), înfiinţat în 2018 de cinci grupuri industriale: Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell şi Zorlu Holding. Şeful consorţiului este fostul director al Bosch, Gurcan Karakas. Directorul de operațiuni este Sergio Rocha, fostul director general General Motors Korea. Acesta a spus că fabrica va începe producția în 2022 cu vehicule utilitare sport din segmentul compact. Prima maşină electrică produsă în Turcia va ieşi pe piaţă, cel mai târziu în 2022, cu două motorizări de 200, repsectiv 400 de cai putere.

Proiectul electric TOGG, a fost testat pe autostradă și conform oficialilor are o autonomie de 500 de kilometri, la un timp de încărcare maxim de 30 de minute. Asta înseamnă că este cel mai eficient sistem produs până acum în întreaga lume. TOGG a fost lansat în octombrie. După cum spun și reprezentanții consorțiului, acesta va primi sprijin de la stat, cum ar fi scutiri de impozite. Proiectul mai presupune şi construcţia unei fabrici de producţie în centrul auto din Bursa, în nord-vestul Turciei, conform unei decizii prezidenţiale publicate în Monitorul Oficial al ţării. Cinci modele de maşini vor fi produse de o forţă de muncă de peste 4.000 de persoane, iar Guvernul a garantat să cumpere 30.000 din vehicule până în 2035.

Pericol pentru rivalii de la Dacia

Prototipul TOGG, prima maşină electrică sută la sută turcească, a fost prezentat în cadrul unei ceremonii grandioase. Turcia, prin vocea Președintelui Erdogan, a anunţat că vrea să producă anual până la 175.000 vehicule electrice, aducându-se astfel, aproximativ, investiţii de 3,7 miliarde dolari și crearea unor noi locuri de muncă pentru aproximativ 4.000 de persoane.

Urmăriți Playtech.ro și pe