Pentru cei care au vizitat sud-estul României, și cunosc istoria acestor locuri, nu ar fi de mirare să vorbim despre mormântul unui pirat situat pe terotirului României. Dar, dacă nu știai, citește mai departe și află cum arată mormântul unui pirat din România, și unde se află.
Cu multe secole în urmă, romanii, ulterior grecii și turcii, ocupau Dobrogea. Ulterior, aici se năștea unul din cele mai importante porturi la Pontus Euxinus (Marea Neagră), iar legendele vechi vorbesc și de pirați, urmăriți de autorități, care se ascundeau pe aici.
Un alt aspect inedit, este faptul că tot în Dobrogea există un cimitir în care au fost îngropați de la creștini, musulmani, protestanți, evrei, etc, toți într-un singur cimitir care există și astăzi în Sulina.
Sulina a fost ultimul port pentru zeci de străini care acum își dorm somnul de veci într-un loc unic în lume, unde multe dintre morminte sunt locurile de odihnă ale unor marinari englezi sau doar ale angajaților Comisiei Dunării.
Vezi și: Sulina, orașul aproape mort al Deltei: „Bangladeshul arată mai bine”
Printre acestea se află și câteva morminte ale unor prinți greci și chiar mormântul prințesei Ecaterina Moruzi, nepoata principelui Moldovei, Ioan Sturdza, și ascund povești rafinate. De aceea, localnicii din Sulina îl numesc „cimitirul viu„.
Printre mormintele cu iz istoric, dacă nu știai, la Sulina vei găsi și mormântul singurului pirat îngropat în Europa, cunoscut sub numele de George Kontoguris. Dacă ajungi aiici vei descoperi că pe mormțnt apare celebrul semn al piraților, craniul și oasele încrucișate, gravat pe piatra sa funerară.
Localnicii spun că piratul a jefuit sute de nave, deci era foarte bogat, dar a murit singur și sărac. O altă legendă spune că piratul a îngropat o comoară undeva pe plajă, iar unii aventurieri încă mai caută acel loc. O altă legendă locală spune că, pentru a citi corect inscripția de pe mormântul piratului, piatra trebuie udată dimineața devreme și apoi lăsată o vreme să se usuce, până când vor apărea anumite litere. Mormântul său este singurul înregistrat în Europa ca aparținând unui pirat.
Vezi și: Fenomenul rar care a avut loc la Sulina. Imagini superbe. Ce se întâmplă acolo cu Marea Neagră
Conform unor documente istorice, mii de pirați au fost activi între 1650 și 1720. Printre pirații faimoși din această perioadă se numără Henry Morgan, William „Căpitanul” Kidd, „Calico” Jack Rackham, Bartholomew Roberts.
Dar, cel mai celebru a fost temutul Barbă Neagră, pe numele său real Edward Teach. Pe lângă faptul că era puternic înarmat cu cuțite, topoare și pistoale, Barbă Neagră ncerca să pară deosebit de înfricoșător pentru a-și intimida victimele. Avea ochi sălbatici și o masă de păr des și încâlcit.
În părul său răsucea bucăți de fitil, pe care le dădea foc în timpul bătăliilor, astfel încât fața îi era înconjurată de fum pentru a crea o imagine și mai terifiantă. Este posibil să fi regretat faima sa, însă, când Marina Regală a trimis nave care îl vizau în mod special și a fost ucis în luptă.