Cum arată garsoniera de 9 mp pentru care dai 650 de euro pe lună. Motivul pentru care preţul chiriei e atât de mare

de: Ștefan R. Apostol
26 05. 2023

Pentru un tânăr viitor student, care-și dorește să-și facă studiile în afara țării, costurile variază, inclusiv cele universitare, precum și cele ale chiriilor. Din păcate, odată luată decizia de a face facultatea afară, trebuie să-și facă, în mod cert, un calcul al bugetului. În ultimii doi ani, indiferent de ce țară europeană am vorbi, prețurile pentru facultate, pentru studenții străini mai ales, au crescut, la fel și chiriile. Dar, în cazul nostru vorbim de un tânăr student italian care a aflat cum arată garsoniera de 9 mp pentru care dai 650 de euro pe lună. Tânărul a explicat și care este motivul pentru care preţul chiriei e atât de mare, iar totul a devenit viral pe rețelele de socializare.

Facultățile din alte state scumpe pentru studenții străini

V-ați întrebat vreodată de ce studenții internaționali plătesc taxe de școlarizare mai mari decât studenții din țară într-o țară străină? În țări precum Marea Britanie și Canada, costurile de școlarizare pentru studenții internaționali sunt duble față de cele percepute studenților din țară.

Să luăm exemplul Kings College London, din Marea Britanie. În prezent, taxa de școlarizare pentru 2023-24 pentru a studia BA English pentru studenții internaționali este de 23.160 de lire sterline pe an, în timp ce pentru studenții interni este de 9.250 de lire sterline pe an.

Vezi și: Cum poți să studiezi în România după programa americană. Nu trebuie neapărat să pleci în străinătate

Aceasta nu este doar povestea Kings College London, Marea Britanie. Multe alte universități cer studenților internaționali taxe mai mari decât cele ale studenților interni. Există mai multe motive pentru care studenții internaționali plătesc taxe de școlarizare mai mari decât cei din țară.

De exemplu, un motiv ar fi lipsa finanțării guvernamentale sau a unor plafoane guvernamentale, sau, taxele de școlarizare internaționale reprezintă o sursă majoră de venit pentru guvern și pentru universitățile străine. Un alt motiv ar fi inflația din domeniul educației care se referă la creșterea anuală a costului educației. Inflația afectează în mod direct costul educației și a dus la creșterea taxelor de școlarizare anuale nu doar la universitățile de top din țările străine.

Sunt taxele de școlarizare mai mari problematice pentru studenții internaționali?

Universitățile sunt angajatori și un centru de cercetare. Acest lucru înseamnă că au nevoie de venituri pentru a-și facilita cheltuielile anuale, cum ar fi cercetarea, plata salariilor și întreținerea infrastructurii. Veniturile pentru aceste costuri provin în mare parte din taxele de școlarizare, motiv pentru care studenții internaționali ajung să plătească mai mult.

Vezi și: Cum e mai bine, să studiezi în România sau în străinătate? Un student român în Olanda dezvăluie ce trebuie să ai în vedere atunci când te afli în fața unei astfel de alegeri

Taxele de școlarizare mai mari pot fi un obstacol pentru mulți studenți internaționali. Studenții internaționali se luptă cu taxele anuale, precum și cu costurile în creștere ale cazării, călătoriilor și cheltuielilor zilnice în țările străine.

Majoritatea studenților internaționali depind de părinții lor pentru a-și finanța educația, ceea ce înseamnă că nu numai că trebuie să plătească taxe de școlarizare mai mari, dar puterea lor de cumpărare este mai mică, deoarece părinții lor câștigă în moneda locală.

Un tânăr student din Italia a aflat cum arată garsoniera de 9 mp pentru care dai 650 de euro pe lună

Alessandro Cerioni are 24 de ani și este student în primul an al unui program de doctorat în inginerie fizică la Politecnico di Milano. Născut în Marchigiano, după un Erasmus la Stockholm, s-a întors în capitala lombardă, unde a absolvit facultatea, pentru a-și continua studiile.

Vezi și: Cât de mult depinde salariul tău de o diplomă universitară. Câți bani iei fără facultate

Particularitatea poveștii lui Cerioni este că, de când s-a întors în Italia, locuiește într-o garsonieră de 9 metri pătrați pentru care plătește o chirie lunară de 650 de euro, fără facturile de utilități și cheltuielile de condominiu. „A trebuit să caut o casă în douăzeci de zile, așa că am luat ce era acolo”, a povestit tânărul de 24 de ani.

Patul se află pe mezanin, în contact cu tavanul, despre care tânărul spune că „este atât de aproape încât mă lovesc cu capul de el de fiecare dată când mă trezesc”.

„Baia este acolo, dar foarte mică, până la punctul în care te-ai putea bărbieri la chiuvetă, ai putea folosi toaleta și ai putea face un duș fără să te miști un pas.

Profit de antrenamentul de la sală pentru a face un duș. Nu există nici mașină de spălat rufe și nici mașină de spălat vase”, povestește pe rețelele de socializare tânăru student, conform Fanpage.it.

Pentru un astfel de loc la etajul șase, sau mai bine zis la mansarda unei clădiri de lângă Porta Venezia, chiria este de 650 de euro. Utilitățile, cheltuielile de condominiu și tot ceea ce mai rămâne pentru a trăi fac ca o bursă de 1.400 de euro să fie abia suficientă pentru a supraviețui.