Dacă eşti curios să afli cum arăta o femeie din Neolitic, atunci trebuie să vezi clipul de mai jos! Cercetătorii au reuşit să reconstituie chipul unei persoane care a trăit în urmă cu 7.500 de ani, în Gibraltar, iar rezultatul este unul incredibil.
“Calpeia”, aşa cum au numit-o oamenii de ştiinţă, a fost “readusă” la viaţă cu ajutorul tehnologiei. Craniul descoperit în urmă cu 24 de ani de către arheologii Muzeului Național din Gibraltar, într-o peşteră de pe insulă, a fost analizat şi, cu ajutorul unui program special, cercetătorii au extras ADN pentru a afla cum arăta, de fapt, femeia. Se pare că aceasta ar fi avut între 30 şi 40 de ani atunci când a murit.
“Acum știm că e o femeie, că e din perioada Neolitică, din jurul anului 5.400 Î.Hr.. Am reușit să extragem ADN din craniu și acum știm mai multe lucruri. Știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii. Am remarcat un lucru interesant și în ceea ce privește strămoșii ei. 10% din genele ei provin de la vânători și culegători locali din Mezolitic, dar 90% provin din Anatolia (Turcia de azi)”, a explicat Manuel Jaen, cel care a condus proiectul, conform celor de la Daily Mail.
Deşi cercetările au durat în jur de şase luni, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să afle cauza morţii sale, însă pe suprafaţa craniului s-au găsit deformări ceea ce duce la ipoteza unei lovituri puternice.
“Această femeie tânără – cred că avea 30-40 de ani – a trăit în Gibraltar acum 7.500 de ani. Înțeleg că nu exista agricultură în acea vreme în Gibraltar. Probabil acei oameni își duceau traiul pescuind. Dar a locuit în Gibraltar, că s-a născut aici sau a venit din altă parte, asta nu vom ști niciodată”, a declarat și dr. John Cortes, ministrul Patrimoniului din Gibraltar.
Pentru o reconstrucţie cât mai exactă, craniul a fost scanat iar programul folosit de oamenii de ştiinţă “a umplut” golurile.
Neoliticul sau “noua epocă de piatră” reprezintă ultima perioadă a epocii de piatră (începută în urmă cu 12.000 de ani) şi se încheie odată cu Epoca Bronzului și a Fierului (acum 6.500 ani). Istoricii susţin că această perioadă a presupus progresul comportamentului, schimbărilor și caracteristicilor culturale, incluzând cultivarea cerealelor și domesticirea animalelor.