Domeniul Regal de la Săvârșin, a cărui istorie concretă începe tocmai în anul 1947, este unul dintre locurile din țară care se impun prin armonie. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă – toate acestea atrag turiștii în zonă. Când se pote vizita și ce poți vedea aici. Foto
În satul Săvârşin, din județul Arad, la poalele Munților Apuseni, în Carpații Occidentali românești este ascunsă o impunătoare comoară a Casei Regale. Domeniul Regal de la Săvârșin, fiindcă despre el este vorba, are o istorie tulburătoare, însă este de o frumusețe ieșită din comun.
În anul 1947, Domeniul Regal de la Săvârșin a fost confiscat de liderii comuniști. A fost restituit lui Mihai I al României după căderea lui, în anul 2001. Acesta a organizat aici de-a lungul timpului mai multe lucrări de restituire a obiectivelor, astăzi disponibile publicului spre vizitare.
Parcul Regal de la Săvârșin este un arboretum frumos, împărțit în mai multe secțiuni. Casa Ceaiului sau Casa de Vară impresionează turiștii. Aici au fost puse decorațiuni de iluminare din Turcia, oferite Casei Regale din România de regretata regină Elisabeta a II-a a Angliei.
Majestatea Sa Margareta a României spunea despre Săvârșin că prezintă o amprentă istorică de neșters: „sute de ani din Evul Mediu și istoria modernă a Europei, într-un loc strâns legat de lumea puterii politice, economice și de efervescența culturală a celor cinci secole din urmă ale continentului”.
„Domeniul Regal Săvârșin este deschis publicului de la 1 mai până la 1 octombrie, în fiecare săptămână, în zilele de vineri, sâmbăta și duminică, între orele 9.00 și 18.00. Vizitarea parcului se face în prezența unui ghid.
Grupuri organizate pot vizita domeniul și în restul lunilor anului, precum și în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil, pe e-mail sau telefonic, o vizită specială”, este anunțul afișat în momentul accesării paginii web a Domeniului Regal Săvârșin.
Domeniul Regal de la Săvârșin, din județul Arad, poate fi vizitat, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții săi, după următorul program: