Cum arată clubul Colectiv la 4 ani de la tragedie. Mirosul de moarte încă se simte, însă un alt detaliu e tulburător. Ce se află pe o masă

de: Alexandra Chivu
25 10. 2019

Vineri, 30 octombrie 2015, club Colectiv, Sector 4, București. Cum arată locul în care au murit 64 de persoane, astăzi, la 4 ani de la tragedie? Ce se află pe o masă?

Cum arată clubul Colectiv la 4 ani de la tragedie?

În data de 30 octombrie 2015 s-a petrecut cel mai grav incendiu din România în clubul Colectiv și cel mai grav accident din țară de după 1989, depășind accidentul aviatic de la Balotești din 1995 soldat cu 60 de morți. 26 de persoane decedate în incinta clubului, una care a murit în drum spre spital, 186 de persoane rănite, din care 146 spitalizate, 64 de suflete urcate la cer.

  • Cauza: aprinderea spumei acustice prin utilizarea focurilor de artificii.
  • Participanți – 400-500
  • Pagube materiale – interiorul clubului devastat
  • Arestări – 12
  • Acuzații – ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă

Un pahar rămas neclintit din 2015, pe masa din ”casa tragediei”

La 4 ani de la tragedie, corespondentul PRO TV Cosmin Stan a avut acces, vineri, 25 octombrie, în interiorul clubului de noapte. În ultimii ani au avut loc investigațiile procurorilor. Locul, neschimbat, urmele focului încă se văd, pereții negrii, plasticul topit. Pe masă încă stă stingher un pahar de vin, ce a văzut carnagiul Colectiv și a rămas în picioare contrar haosului din noaptea de 30 octombrie. Totul, numai cenușă, iar nimeni nu e tras la răspundere.

64 de morți, fără vinovați

Procesul este încă în prima fază, cea în care sunt audiați martori. Mulți dintre răniți încă se tratează și fac terapie pentru arsurile grave pe care le-au suferit. Aproape la fiecare termen din dosarul Colectiv sala de judecată de la Tribunal este ticsită de victime și susținători ai lor, îngroziți de faptul că vinovații pentru tragedie nu au fost pedepsiți nici astăzi.  Termenul de anul acesta a fost stabilit pe 24 octombrie, la ora 12:30, la Tribunalul București când va fi continuată cercetarea judecătorească.

Conform Parchetului General, în dosar s-au constituit părți civile 139 de persoane, 11 spitale și cinci instituții. În aceste momente, inculpații sunt sub control judiciar. Victimele Colectiv au cerut autorităților, între timp, printr-o scrisoare deschisă, decontarea pe viață a tratamentelor de care au nevoie și astăzi pentru a se reface. În prezent, ele pot beneficia de plata medicamentației numai până la finalul anului 2020, termen insuficient.