Cum arată cea mai mare sămânță din lume. Are 30 de kilograme, până la un metru în circumferință și e pe cale de dispariție

de: Sabina Anastasia
15 02. 2024

Cu formă sugestivă, având până la 30 de kilograme și măsurând până la jumătate de metru lungime și până la un metru în circumferință, o sămânță se face remarcată la nivel mondial ca fiind cea mai mare din întreaga lume. Specialiștii spun că este pe cale de dispariție. Foto

Care este cea mai mare sămânță din lume

Pe frumoasele insule Seychelles din Oceanul Indian crește un palmier legendar. Lodoicea maldivica, cunoscut și sub denumirea de nucă de cocos dublă sau coco-de-mer, este renumit pentru producerea celor mai mari și mai grele semințe din întreaga lume.

Cu forma lor destul de sugestivă, cântărind până la 30 de kilograme și măsurând până la jumătate de metru lungime și până la un metru în circumferință, aceste semințe spectaculoase sunt atractive atât pentru oamenii de știință, cât și pentru turiști și braconieri.

Te-ar putea interesa și: Pomul care este interzis în tot mai multe locuri din lume. De ce este tăiat, de fapt

Legende despre deosebita sămânță a palmierului Lodoicea maldivica

Înainte de a fi descoperite insulele Seychelles din Oceanul Indian, nucile uscate erau transportate de curenții de apă în larg și, uneori, ajungeau tocmai până în Maldive. Pe atunci, palmierul care produce aceste fructe nu era cunoscut, astfel încât au luat naștere tot felul de legende despre semințe.

În 1.500, marinarii susțineau că sub apă ar fi existat un copac care creștea și producea așa-numitele pietre Bezoar. În 1.563, Garcia de Orta nota că miezul nucii este un remediu pentru otrăvuri, colici, paralizie, epilepsie și probleme digestive.

Datorită formei fructului de palmier, miezul său copt era considerat un afrodiziac intens – teorie valabilă și astăzi în Asia. Alte legende spun că sămânța prezintă proprietăți medicinale sau puteri vindecătoare, care rămân însă nedovedite. Una peste alta, din punct de vedere estetic, nuca este o minune.

Te-ar putea interesa și: Copacii speciali plantaţi de Regele Charles în România. Sunt protejaţi de lege, puţini români au habar

La ce prețuri se vinde o nucă de cocos dublă

Din cauza recoltării excesive, în prezent există doar aproximativ 8.000 de palmieri sălbatici maturi Lodoicea. Și doar pe două insule din Oceanul Indian: Praslin și Curieuse. Specia de palmier ce produce cele mai mari semințe din lume este pe cale de dispariție.

Pentru a proteja specia unică de semințe pe cale de dispariție, reprezentanții grădinilor botanice din întreaga lume le pun uneori în cuști sau în spații păzite cu grijă. Specialiștii spun că studierea palmierului Lodoicea maldivica ar putea ajuta la înțelegerea evoluției plantelor ce produc semințe mari.

Pentru că este unică și deosebită prin tot ceea ce înseamnă, sămânță palmierului Lodoicea maldivica din insulele Seychelles din Oceanul Indian nu este la îndemâna oricui din punct de vedere financiar. O astfel de sămânță costă, în funcție de dimensiune și nu numai, între 2.900 și 11.630 lei.