09 mai 2022 | 15:15

Cum arată Arborele lui Iuda, copacul de care s-ar fi spânzurat după ce l-a trădat pe Iisus Hristos

Diverse
Cum arată Arborele lui Iuda, copacul de care s-ar fi spânzurat după ce l-a trădat pe Iisus Hristos
Legenda legată de Arborele lui Iuda

În Grădina Botanică din Galați, vizitatorii dornici de o zi liberă în natură pot admira „Arborele lui Iuda”. Este un arbore exotic, originar din sudul Europei și vestul Asiei. O legendă cu adevărat uimitoare are legătură cu acest copac.

Imagini superbe cu Arborele lui Iuda

Arborele lui Iuda este un arbore de aproximativ 10 metri, potrivit specialiștilor, făcând parte din familia leguminoaselor și originar din sudul Europei și vestul Asiei. În România este cultivat ca și plantă ornamentală, iar potrivit legendei, acesta ar fi copacul de care s-a spânzurat Iuda după ce l-a vândut pe Iisus.

„Ceea ce face acest copac special este cu siguranţă înflorirea lui luxuriantă care iese mai întâi pe coaja trunchiului şi apoi pe ramuri. Florile, de fapt, apar pe scoarţa goală chiar înainte de frunze şi apoi se îngroaşă pe ramuri până când sunt învelite complet”, susţine specialiştii Grădinii Botanice din Galaţi.

Florile arborelui sunt de tip papilionaceu, de o culoare roz-purpuriu sau roz-violacei. Ele apar direct pe ramuri, chiar și pe tulpină în unele cazuri. Arborele lui Iuda mai este denumit și Cercis siliquastrum, derivă din grecescul „kerkis”, care înseamnă „navă spațială” și din latinescul „siliqua”, care înseamnă „pod”.

„În tradiţia creştină, numele acestui copac este legat de credinţa medievală creată pentru a explica curioasa înflorire de pe scoarţa goală care iese din ochi chiar înainte ca frunzele să apară pe ramuri. Legenda spune că sub acest copac Iuda a dat sărutul trist al trădării lui Isus. Puteţi vedea această minuăţie a naturii în sectorul Flora Asiei din Grădina Botanică Galaţi”, transmit reprezentanţii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, într-o postare pe Facebook.

Unde se cultivă Arborele lui Iuda

Arborele lui Iuda are o tulpină neregulată și formează o coroană largă, puternic ramificată. De asemenea, frunzele sunt largi și au o formă rotunjită. De regulă, florile apar înaintea frunzelor, în aprilie sau mai. Ele cresc în buchete de ramuri mari de 1 an, în unele cazuri pe trunchi.

Un astfel de arbore se plantează în parcuri și grădini, în grupuri sau exemplare solitare. Sunt apreciați pentru flori și frunzele aproape rotunde, ei fiind arbori cu o creștere rapidă încă din tinerețe.

Arborele lui Iuda are nevoie de lumină directă pentru a crește și este sensibil la ger și îngheț. De asemenea, are nevoie de un sol ușor și bine drenat, fiind afectat de solurile calcaroase. Necesită udări moderate și manifestă o ușoară rezistență la secetă.