Cum aranjezi legumele pentru murături în borcan. Detaliul care le poate strica, puţine gospodine ştiu secretul

de: Ana Chivu
21 08. 2022

Gospodinele au parte de o perioadă foarte aglomerată. Majoritatea își pregătesc bunătățile pentru cămara din care să se servească la iarnă. Românii adoră zacusca, tocana de legume sau de pește ori zarzavatul pus la borcane, dar cu siguranță primele de pe lista doamnelor sunt murăturile. Acestea sunt consumate alături de grătar, tocănițe sau unele platouri tradiționale. Indiferent de cum preferi să le mănânci, ele trebuie să arate bine și mai ales să fie pregătite ca la carte. Care este ordinea în care trebuie aranjate în recipient?

Cum aranjezi legumele pentru murături: care este ordinea din borcan?

Gospodinele au început deja pregătirile pentru iarnă. Sfârșitul de vară reprezintă pentru unii ultimele clipe de distracție și relaxare. Pentru gospodine lucrurile sunt la polul opus. Acestea sunt deja cu șorțul pus și cu ingredientele pe masă în speranța că vor termina de umplut cămara în timp util.

Românii adoră să pregătească produse precum: vinete simple la borcan, zacuscă de legume, zacuscă de pește, tocană de legume și mai ales murături. Cele din urmă sunt nelipsite de pe masa multora.

Ele sunt consumate alături de carne la grătar, piure, pilaf, tocănițe sau în celebrul platou tradițional. Murăturile trebuie să fie puse la final de vară din ultima producție de legume și cea mai dulce ca în timpul iernii să fie în prim-plan pe masa de sărbători.

Ce secret au gospodinele?

Secretul pentru niște murături crocante și bine făcute este să alegi un recipient încăpător. Unii au senzația că trebuie să nu lase loc în borcan, dar este total greșit. Bucățile de legume trebuie să aibă loc și să fie aerisite pentru a se combina cu saramura pe care o faci din oțet sau din apă cu zahăr și sare plus condimente.

Metoda preferată de români este murarea în saramură de oțet. Dacă alegi să faci câteva borcane asortate, fii atent la ordinea legumelor. Pune cele mai moi și mari legume în mijloc (ex: gogoșari sau roșii coapte), ulterior adaugă pe lângă cele mai puțin sensibile (ex: bețe de hrean, buchete de conopidă, morcovi).

Poți să conservi astfel și fructe precum: mere, pere, gutui, pepene roșu sau lămâi. De regulă, în cele mai multe zone se conservă în oțet doar gogoșarii, castraveții și ardeii capia. Cu toate astea, nu există o regulă în privința aceasta pentru că fiecare locuință are obiceiurile sale, așa că poți să prepari ce dorești și cum dorești ca să îți mulțumești prietenii și familia.