Cum apreciază un specialist BNR efectele pandemiei de coronavirus asupra economiei. La ce să ne așteptăm
Continentul european și nu numai, se confruntă, atât cu criza epidemiologică, cât și cu o nouă posibilă criză economică, o criză ce poate fi mult mai acută decât cea din 2008. Specialiști români și internaționali în probleme economice încearcă să tragă un semnal de alarmă dar și să găsească soluții pentru a nu se intra într-o incapacitate totală financiară.
Cum apreciază un specialist BNR efectele pandemiei de coronavirus asupra economiei
Toți specialiștii au căzut de acord că vor exista efecte, unele aproape devastatoare, asupra economiilor țărilor afectate de criza epidemiologică. Printre acești specialiști se numără și cei ai Băncii Naționale a României, specialiști ce încearcă să găsească metode și resurse de a diminua impactul actualei crize. Analiștii de la ziarulfinanciar.ro vorbesc despre faptul că modul și rapiditatea cu care va fi eradicat virusul au o importanță primordială. Măsurile pe care guvernele și băncile centrale le vor lua pentru a stimula economia sunt la fel de importante iar mediu privat trebuie sprijinit însă fără a-i fi îngrădite libertățile. Țările a căror reacție va fi slabă vor reveni mai greu.
Majoritate specialiștilor vorbesc despre economia europeană care este, foarte probabil, deja în recesiune, la fel și cea românească. Se vorbește de costuri sociale și economice care vor crește considerabil, dar, tot specialiștii spun că, este mult prea devreme pentru a avansa cifre. Măsurile decidenților sunt critice în ceea ce privește amplitudinea scăderii economice. Specialiștii atrag un semnal de alarmă asupra sectorului serviciilor ce reprezintă 73% din economia europeană și este de departe cel mai afectat. Aici vorbim de transporturi și turism, restaurante și cafenele, bănci și asiguratori. Industria suferă, atât prin reducerea capacităților de producție cât și prin reducerea cererii, iar lanțurile de aprovizionare au fost afectate de la începutul crizei. În România serviciile reprezintă mai puțin, 60% din PIB, însă asta nu schimba mult imaginea de ansamblu.
La ce să ne așteptăm
Specialiștii spun că trebuie să așteptăm noi politici monetare din partea Băncilor centrale și private, noi pachete financiare luate de guverne, la nivel național, dar și la nivelul Uniunii Europene,măsuri ce ar trebui luate cât mai repede posibil, autoritatile trebuind să reacțtioneze, și să o facă repede. Autoritățile române împreună cu BNR colaborează îndeaproape pentru un pachet de măsuri cu impact pentru sprijinirea rapidă a sectorului privat. Șocul ar putea fi doar tranzitoriu dacă va exista o politică corespunzătoare de răspuns.