Cum amanetezi corect aurul, de fapt. Greșeala majoră pe care o fac toți românii la amanet

de: Năstase Mirabela
09 07. 2021

Dacă vrei să amanetezi bijuteriile din metale prețioase, de altfel, o formă de împrumut la care mulți consumatori apelează, este bine să știi că nu este o soluție de durată și că asta implică și costuri de care trebuie să ții cont.

Cum amanetezi corect aurul, de fapt

Astfel, un consumator trebuie să știe aceste lucruri, înainte de a se prezenta cu obiectele la o casă de amanet solicitând un împrumut.

Greutatea corectă a obiectului sau obiectelor din metal prețios pe care vrea să le amaneteze, titlul corect al obiectului respectiv, dacă obiectul are montate pietre preţioase şi care este calitatea acestora. De asemenea, consumatorul trebuie să mai știe starea acelui obiect, dacă prezintă sau nu defecte, pentru a le putea recunoaşte la momentul ridicării obiectului după expirarea contractului de amanet.

Ce trebuie să știi

În cazul în care nu există astfel de informații despre obiectul sau obiectele ce urmează a fi depuse la amanet ar trebui, ca să se evite orice nemulţumiri ulterioare, să se prezinte la unul din ghişeele Direcţiei Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley, din Bucureşti sau cele 20 de locaţii din teritoriu, şi să solicite un buletin de expertizare/de analiză atât pentru metal cât şi pentru pietre, dacă este cazul. De asemenea, pentru lucrările dentare, precum şi pentru topituri, sârme sau tăbliţe, dar şi pentru obiectele cu titlul mai mare de 750‰, un astfel de buletin este indispensabil pentru a se obţine un preţ corect.

Mai mult, la momentul prezentării la casa de amanet un consumator trebuie să se informeze și cu privire la:

  • preţul oferit pentru fiecare tip de metal preţios şi pentru fiecare titlu;
  • condiţiile contractului de amanet: comisionul perceput pe zi, durata minimă şi durata maximă a acestuia, posibilitatea plăţii înainte de termen şi a recalculării comisionului în funcţie de perioada scursă din momentul încheierii contractului;
  • condiţiile de prelungire a contractului de amanet şi eventuala perioadă de graţie, perioadă în care obiectele amanetate nu sunt vândute după expirarea scadenţei;
  • condiţiile de recuperare a obiectelor amanetate.

Dacă consumatorul prezintă la amanet un obiect achiziționat de curând, iar prețul îi este foarte bine cunoscut, trebuie să știe că suma pe care o va primi, la amenatarea lui, este sub prețul de achiziție plătit.

Un alt detaliu important este că casele de amanet au comisioane diferite, evaluări diferite și condiţii de amanetare diverse. De aceea, pentru a afla care este cea mai bună ofertă de pe piaţă este nevoie de o informare în prealabil.