Cum alegi vopseaua potrivită pentru părul tău. Ce înseamnă, de fapt, numerele de pe cutia de vopsea

de: Stan Nicu
27 07. 2020

Multe dintre doamne și domnișoare, atunci când se vopsesc, observă cu neplăcere că nuanța nu este deloc aceea pe care o vroiau. Atunci când vrei să te vopsești, pentru a avea culoarea pe care ai și vrut-o, trebuie să și cont de câteva sfaturi esențiale.

Cum să alegi vopseaua potrivită pentru părul tău. Ce înseamnă numerele de pe cutia de vopsea

Specialiștii au dezvăluit câteva reguli esenţiale şi cum funcţionează majoritatea vopselurilor de păr, profesionale sau cele din comerţ, scrie clickpentrufemei.ro. Experți în hair styling recomandă doamnelor cu un ten cald și ochi căprui tonuri reci de vopsea de păr, cum ar fi ciocolatiu rece, blond-cenuşiu, blond-gri sau platinat.

Dacă ochii sunt colorați, iar tenul mai deschis, la fel, poţi opta pentru nuanţe mai calde, astfel că privirile vor fi atrase asupra ochilor, cât şi a tenului. Nuanţele de păr calde sunt ciocolatiu-auriu, mahon, ciocolatiu-scorţişoară, roşcat, arămiu sau oricare combinaţie dintre ele, respectiv blond-auriu, nisipiu, caramel sau miere.

Cum alegi vopseaua potrivită pentru părul tău. Ce înseamnă, de fapt, numerele de pe cutia de vopsea

Semnificaţia cifrelor de pe cutiile de vopsea de păr

Dacă nu eşti hotărâtă ce nuanţă să alegi sau nu ştii care ţi se potriveşte mai mult, mizează pe vopselurile care au pe ambalaj o singură cifră (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) sau astfel numerorate: 3.0, 4.0, 5.0 etc. Prima cifră arată culoarea de bază sau înălţimea de ton şi, de regulă, această numerotare este respectată de toate firmele de vopseluri de păr. Astfel, avem 1 – negru, 2 – şaten închis spre negru, 3 – şaten închis, 4 – şaten mediu, 5 – şaten deschis, 6 – blond închis, 7 – blond mediu, 8 – blond deschis, 9 – blond foarte deschis şi 10 – o nuanţă şi mai deschisă de blond. 

După punct apare o altă cifră, care indică reflexiile culorii. Mai exact: 0 – neutru, 1 – cenuşiu, 2 – violet, 3 – auriu, 4 – arămiu, 5 – mahon, 6 – roşu, 7 – maro, 8 – verde. Poţi verifica aceste informaţii la sfârşitul catalogului sau al paletei de culori, unde de obicei sunt reprezentate pe un cerc al culorilor”, explică experții în hair styling.

Ce oxidant trebuie să folosești

Dacă se optează pentru o vopsea obişnuită, se va folosi oxidantul din cutie, care este, adesea, 6%. Mai pot fi oxidanţi de 1,8%, 3%, 9% şi 12%. Dacă părul este şaten mediu, adică 5, şi vrei un blond foarte deschis, mai întâi părul va trebui colorat  într-un blond închis ori mediu, cu o vopsea nr. 8, combinată cu oxidant 12%. După aceea, se deschidei părul din nou, până se ajunge la nuanţa dorită.

Trebuie să se țină cont de faptul că primii 1-2 cm de la rădăcină se deschid cel mai repede, din cauza temperaturii scalpului şi a pigmentului încă în formare, astfel aplicarea vopselei se va începe de la vârfuri şi se așteaptă aştepta 10-15 minute, după care se colorează și rădăcinile, aşteptându-se încă 15-20 de minute.

Cum se face trecerea de la blond la şaten

Pentru doamnele care vor doar să acopere firele albe, iar restul părului este vopsit, se colorează doar rădăcinile. Se va folosi vopsea naturală, care are doar o cifră pe ambalaj. Ca frecvenţă, o dată la trei luni este indicată acoperirea rădăcinilor. Un truc ar fi acela că se aplică din abundenţă vopsea de păr şi mai puţin oxidant, nu tot tubul din cutie.

Atunci când se dorește un păr blond mai închis se optează pentru numărul 6. Trebuie luat în calcul că pe un păr blond deschis vopseaua prinde, dar se şterge după câteva spălări. De asemenea, trebuie să se mizeze pe o vopsea cu un ton mai închis decât nuanţa dorită şi trebuie aleasă o vopsea care nu are reflexii.