Cum alegi un vin de calitate, exact ca un expert. Cele trei reguli de aur
Vinul este perfect pentru a fi servit alături de o masă copioasă, dar ce te faci în momentul în care gustul nu este așa cum îți dorești? Află că există 3 reguli de aur pe care trebuie mereu să le respecți în momentul în care alegi o sticlă de băutură.
Vinul poate să fie servit după-amiaza sau seara, la o întâlnire cu prietenii, familia, sau pur și simplu într-un moment romantic. Totuși, chiar dacă mulți cred că acesta poate să fie savurat oricum, adevărul este că există anumite reguli de protocol extrem de simple.
Cum alegi vinul potrivit?
Trebuie să îți amintești mereu ce vin îți place în cazul în care nu îți dorești să bei un vin fructat sau dulce, când tu preferi unul sec. Totuși, dacă nu știi ce să alegi și sortimentele îți dau bătăi de cap, cere câteva sugestii chelnerului pentru a ieși din impas.
Uită de faptul că vinul roșu este asociat cu carnea roșie și vinul roze cu desertul. Această asociere servește doar pentru a contrasta aroma pe care o are băutura cu gustul felului de mâncare ales. Spre exemplu, somonul trebuie să fie asociat cu vinul roșu proaspăt și brânzeturile tari cu vinul roșu vechi.
Și nu, nu întotdeauna cel mai vechi sau cel mai scump vin este cel mai bun. De fapt, acest lucru depinde mai mult de reputația pe care și-a câștigat-o crama, dar, dacă nu te consideri un expert în acest sens, trebuie să asculți de recomandarea chelnerului sau a somelierului.
Gustă vinul
Vinul trebuie să ajungă la masă înaintea felului de mâncare comandat, mai ales pentru că îl poți gusta înainte. Pune o cantitate mică de lichid în pahar și așteaptă câteva minute. Astfel, poți să îți dai seama dacă băutura comandată este pe gustul tău sau preferi altceva.
Cum se bea vinul?
Există două tipuri de pahare pentru vinul roșu, Burgundy și Bordeaux. Ambele sunt rotunde și vizibil mai mari decât cele folosite pentru vinul alb, mai cu seamă pentru ca băutura să intre cât mai repede și mai bine în contact cu aerul.
Paharele nu trebuie niciodată să fie umplute cu vin. Spre exemplu, 5 pahare pe jumătate umplute sunt servite din fiecare sticlă pentru ca băutura să dobândească temperatura potrivită. De asemenea, paharele trebuie să fie ținute de picior pentru ca vinul să nu se încălzească.
Conform regulilor de etichetă, cel mai bine este ca paharul să nu aibă urme de degete sau buze, de aceea este recomandat să se bea întotdeauna din aceeași parte.
În cele din urmă, vinul nu este folosit pentru a potoli setea, așa că acesta trebuie savurat cu înghițituri mici pentru ca papilele gustative să îi absoarbă aroma.