13 mart. 2024 | 14:50

Cum alegi îngrășământul potrivit pentru florile din grădină. Ce substanțe trebuie să conțină produsul pentru a-și face efectul

Diverse
Cum alegi îngrășământul potrivit pentru florile din grădină. Ce substanțe trebuie să conțină produsul pentru a-și face efectul
Cum știi ce tip de îngrășământ să alegi pentru florile din grădina ta. Detaliile de care trebuie să ții cont.

Când mergi la un centru de grădinărit, poți observa o varietate de formule de îngrășăminte. Vei vedea pungi, sticle, pulberi, granule, spray-uri și tot felul de concentrate. Cum știi ce să alegi, în funcție de nevoile pe care le are planta din grădina ta?

Ce substanțe trebuie să conțină un îngrășământ

Dacă ești la început de drum, trebuie să știi că plantele tale au nevoie de un îngrășământ complet pentru a se dezvolta corespunzător. Cu alte cuvinte, soluțiile sau produsele pe care le aplici trebuie să prezinte trei substanțe cheie: azot, fosfor sau fosfat și potasiu.

Azotul promovează creșterea luxuriantă a frunzelor, în timp ce fosforul sau fosfatul susține înflorirea și formarea fructelor. Potasiul are un rol deosebit în dezvoltarea rădăcinilor plantelor în mod sănătos. De aceea este important ca niciuna dintre aceste substanțe să nu lipsească din îngrășământ.

Ce înseamnă, de fapt, denumirea unui îngrășământ

Acești trei nutrienți importanți sunt enumerați, de obicei, în ordine exactă pe ambalajul îngrășământului, sub forma NPK. În denumirea îngrășământului poate fi sesizat și procentul de nutrient din produs, în comparație cu alții minori sau de umplutură, cum ar spune unii.

Exemplu. Un îngrășământ 10-10-10 NPK va conține 10 la sută din fiecare nutrient N-P-K. Un îngrășământ 10-30-20 conține de trei ori mai mult fosfor decât azot.

Cum să alegi îngrășământul potrivit, în funcție de denumirea produsului

Nutrienții de umplutură sunt, de fapt, materiale inerte ce adaugă volum produsului final, cum ar fi: calcarul, rumegușul, argilă-pulbere sau apă (în acest din urmă caz, vorbim despre îngrășăminte lichide).

Este important să știi să alegi îngrășământul potrivit în funcție de denumirea produsului. De exemplu, pentru a stimula înflorirea, este bine să alegi un îngrășământ cu un procent mai mare de fosfor în comparație cu procentul de azot și potasiu.

Ce sunt îngrășămintele chimice și când să le folosești

Producătorii de îngrășăminte creează îngrășăminte artificiale, combinând substanțe chimice anorganice, pentru a forma compuși precum azotatul de amoniu sau sulfatul de magneziu. Îngrășămintele artificiale sau chimice au și avantaje, dar și dezavantaje.

Îngrășămintele chimice sunt ieftine, ușor disponibile pe piață, declanșează creșterea rapidă a plantelor și preiau substanțele nutritive rapid. În schimb, principalul dezavantaj pe care îl prezintă este riscul de supraaplicare, ce conduce la apariția arsurilor și absența oricăror calități de îmbunătățire a solului.

Avantajele îngrășămintelor foliare și a celor organice

Îngrășămintele foliare sunt nutrienți lichizi pe care plantele le absorb prin frunze. Nu toate florile se hrănesc eficient în acest fel, deoarece ceara de pe unele frunze acționează ca o barieră pentru absorbția nutrienților. Folosește acest tip de îngrășământ, dacă plantele din grădină au deficiențe de potasiu.

Îngrășămintele organice, cum ar fi gunoiul de gajd animal, emulsia de pește, mucegaiurile de frunze și altele, nu numai că furnizează nutrienți esențiali florilor, dar îmbunătățesc, de asemenea, calitatea solului. Trebuie precizat că, deși sunt foarte nutritive, nu vor corecta rapid deficiențele severe.

Când trebuie să optezi pentru aplicarea unui îngrășământ simplu sau cu eliberare lentă

Dacă știi că pământul tău prezintă deficiență de un nutrient major, cumpără un îngrășământ simplu, care să conțină doar azot, fosfor sau potasiu, în funcție de nevoi.

Toate îngrășămintele organice sunt cu eliberare lentă. Practic, se referă la faptul că este nevoie de timp pentru ca materia organică să se descompună în prezența microorganismelor din sol. Dacă preferi să fertilizezi rar pământul, folosește îngrășăminte cu eliberare lentă.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată
Click.ro
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal aruncat de pe un pod i-a trecut prin parbriz
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Copacul care vă schimbă viața. Aduce sănătate și prosperitate
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
SCENA ARTISTICĂ este în doliu. A încetat din viață un nume cu adevărat de legendă
Capital.ro
Horoscop 13 mai 2024. Berbecii vor fi plini de energie și determinare, Racii iau decizii înțelepte
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Noi taxe și impozite pentru români. Ce biruri pregătește Guvernul
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro