13 mart. 2024 | 14:50

Cum alegi îngrășământul potrivit pentru florile din grădină. Ce substanțe trebuie să conțină produsul pentru a-și face efectul

Diverse
Cum alegi îngrășământul potrivit pentru florile din grădină. Ce substanțe trebuie să conțină produsul pentru a-și face efectul
Cum știi ce tip de îngrășământ să alegi pentru florile din grădina ta. Detaliile de care trebuie să ții cont.

Când mergi la un centru de grădinărit, poți observa o varietate de formule de îngrășăminte. Vei vedea pungi, sticle, pulberi, granule, spray-uri și tot felul de concentrate. Cum știi ce să alegi, în funcție de nevoile pe care le are planta din grădina ta?

Ce substanțe trebuie să conțină un îngrășământ

Dacă ești la început de drum, trebuie să știi că plantele tale au nevoie de un îngrășământ complet pentru a se dezvolta corespunzător. Cu alte cuvinte, soluțiile sau produsele pe care le aplici trebuie să prezinte trei substanțe cheie: azot, fosfor sau fosfat și potasiu.

Azotul promovează creșterea luxuriantă a frunzelor, în timp ce fosforul sau fosfatul susține înflorirea și formarea fructelor. Potasiul are un rol deosebit în dezvoltarea rădăcinilor plantelor în mod sănătos. De aceea este important ca niciuna dintre aceste substanțe să nu lipsească din îngrășământ.

Ce înseamnă, de fapt, denumirea unui îngrășământ

Acești trei nutrienți importanți sunt enumerați, de obicei, în ordine exactă pe ambalajul îngrășământului, sub forma NPK. În denumirea îngrășământului poate fi sesizat și procentul de nutrient din produs, în comparație cu alții minori sau de umplutură, cum ar spune unii.

Exemplu. Un îngrășământ 10-10-10 NPK va conține 10 la sută din fiecare nutrient N-P-K. Un îngrășământ 10-30-20 conține de trei ori mai mult fosfor decât azot.

Cum să alegi îngrășământul potrivit, în funcție de denumirea produsului

Nutrienții de umplutură sunt, de fapt, materiale inerte ce adaugă volum produsului final, cum ar fi: calcarul, rumegușul, argilă-pulbere sau apă (în acest din urmă caz, vorbim despre îngrășăminte lichide).

Este important să știi să alegi îngrășământul potrivit în funcție de denumirea produsului. De exemplu, pentru a stimula înflorirea, este bine să alegi un îngrășământ cu un procent mai mare de fosfor în comparație cu procentul de azot și potasiu.

Ce sunt îngrășămintele chimice și când să le folosești

Producătorii de îngrășăminte creează îngrășăminte artificiale, combinând substanțe chimice anorganice, pentru a forma compuși precum azotatul de amoniu sau sulfatul de magneziu. Îngrășămintele artificiale sau chimice au și avantaje, dar și dezavantaje.

Îngrășămintele chimice sunt ieftine, ușor disponibile pe piață, declanșează creșterea rapidă a plantelor și preiau substanțele nutritive rapid. În schimb, principalul dezavantaj pe care îl prezintă este riscul de supraaplicare, ce conduce la apariția arsurilor și absența oricăror calități de îmbunătățire a solului.

Avantajele îngrășămintelor foliare și a celor organice

Îngrășămintele foliare sunt nutrienți lichizi pe care plantele le absorb prin frunze. Nu toate florile se hrănesc eficient în acest fel, deoarece ceara de pe unele frunze acționează ca o barieră pentru absorbția nutrienților. Folosește acest tip de îngrășământ, dacă plantele din grădină au deficiențe de potasiu.

Îngrășămintele organice, cum ar fi gunoiul de gajd animal, emulsia de pește, mucegaiurile de frunze și altele, nu numai că furnizează nutrienți esențiali florilor, dar îmbunătățesc, de asemenea, calitatea solului. Trebuie precizat că, deși sunt foarte nutritive, nu vor corecta rapid deficiențele severe.

Când trebuie să optezi pentru aplicarea unui îngrășământ simplu sau cu eliberare lentă

Dacă știi că pământul tău prezintă deficiență de un nutrient major, cumpără un îngrășământ simplu, care să conțină doar azot, fosfor sau potasiu, în funcție de nevoi.

Toate îngrășămintele organice sunt cu eliberare lentă. Practic, se referă la faptul că este nevoie de timp pentru ca materia organică să se descompună în prezența microorganismelor din sol. Dacă preferi să fertilizezi rar pământul, folosește îngrășăminte cu eliberare lentă.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Maricel Păcuraru a "turnat" un consilier prezidențial și un general de poliție. A falsificat chitanțele de donație către Biserica Martirilor din Timișoara
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro