Cum alegi corect înghețata, de fapt. Așa o eviți pe cea cu substanțe periculoase în ea
Înghețata e desertul preferat al verii. Deși pare că toate sortimentele sunt perfecte mai ales când vorbim de clipe în care vrem să ne răcorim, nu este așa. Trebuie să ai grijă să o eviți pe cea cu substanțe periculoase în ea. Cum poți face acest lucru? Un detaliu face diferența.
Cum să alegi corect înghețata? Trebuie să ai în vedere un detaliu
Înghețata este una din cele mai populare delicii ale verii și cu toate că este răcoritoare și dă senzația că este mai puțin dulce, și în cazul ei trebuie să ai grijă la doza de zahăr care în unele sortimente e destul de mare. Există totuși câteva feluri făcute în mod special din fructe lăsate la rece peste noapte care nu sunt bogate în calorii.
Dacă mănânci înghețată ocazional nu trebuie să-ți faci atâtea griji, dar dacă știi că ai tendința de a exagera cel puțin în sezonul cald, fii atent la câteva detalii. Majoritatea tipurilor de înghețată au aproximativ 12-14 grame de zahăr la o porție de 65 de grame.
Acesta este în fapt limita zahărului recomandată pe o zi: circa 50 de grame de zahăr pentru o dietă de 2.000 de calorii/zi. Concret, cu două înghețate pe zi ai putea lejer să depășești această limită.
De asemenea, este bine cunoscut faptul că aportul excesiv de zahăr este responsabil pentru multiple probleme de sănătate precum obezitate, boli de inimă și ficat sau diabet. Înghețata cu ciocolată este recomandată pentru că este bogată în antioxidanți și flavonoizi care ajută la scăderea colesterolului rău și protejează sănătatea inimii.
Poate nu știai, dar unele tipuri de înghețată sunt mai greu de digerat chiar și decât lactatele din care este produsă. Alimentele cu digestie lentă sunt de obicei cele mai bogate în fibre, proteine și grăsimi. Cel mai bine este să fii atent la ingredientele de pe etichetă sau chiar să-ți faci singur acasă din fructe.
Detalii: ingrediente, valori nutriționale și mod de preparare
- Ingrediente
6 ouă
250 g zahăr
1 l lapte integral
300 g frișcă preparată în casă
250 g ciocolată neagră
Mod de preparare: Totul se amestecă până ce ajungi la o consistență mai puțin lichidă, iar totul foarte bine omogenizat se toarnă în mașina de făcut înghețată.
- Valori nutriționale
Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 207
Lipide totale 11 g
Lipide saturate 7 g
Colesterol 44 mg
Sodiu 80 mg
Potasiu 199 mg
Carbohidrați 24 g
Fibre alimentare 0,7 g
Zahăr 21 g
Proteine 3,5 g
Vitamina C 0,6 mg Calciu 128 mg
Fier 0,1 mg Vitamina D 8 IU
Vitamina B6 0 mg Vitamina B-12 0,4 µg
Magneziu 14 mg