Cum alegi cea mai bună varză pentru murat. Detaliile de care să ţii cont mereu. Unde o găseşti la cel mai bun preţ

de: Ana Chivu
27 10. 2022

Românii țin mult la tradițiile de iarnă, iar majoritatea gospodinelor vor să aibă cămara plină cu bunătăți pentru sezonul rece. Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar vedeta din acea perioadă este varza murată. Multe dintre doamne nu știu secretul de la bunici. Acestea cunoșteau varza potrivită pentru pus la murat după frunze și cotor. Cum trebuie să arate leguma și ce trebuie să faci atunci când o verifici la piață?

Truc pentru gospodine: care este varza bună pentru murat?

Românii țin mult la tradiții, mai ales la cele de iarnă. În locuințele tuturor se găsește varza murată care este folosită în special la sarmalele pentru Crăciun. Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar gospodinele se grăbesc să termine bunătățile pentru cămară. În timpul acesta, milioane de verze așteaptă să fie cumpărate în cel mai mare târg din România care se află în comuna Lungulețu din județul Dâmbovița.

„De dimineață până seară stăm pe câmp la cules. În weekend mergem în târg să vindem. Asta-i varză muncită, muncită, muncită. Uite-te, bre, la mâinile mele! De 50 de ani doar asta facem. Vindem varză de Lungulețu. E cea mai bună de murat, ascultă-mă ce-ți zic”, a susținut o vânzătoare, pentru libertatea.ro.

Un specialist a susținut că cea mai bună varză este cea tare. Apasă în mijlocul ei pentru a verifica acest lucru. Leguma nu trebuie să aibă nervurile de la cotor prea pronunțate sau foile prea colorate ori groase.

Acesta este tipul de varză potrivit pentru murat. Mai mult decât atât, gospodinele trebuie să aibă grijă la mărimea legumelor. Este nevoie ca foile să nu fie mai mari decât palma. Explicația este simplă: o varză medie te ajută mai mult la sarmale, dar este și mai crocantă și dulce.

Cine a inventat varza murată?

Varza murată a fost inventată de germani. Cu toate astea, românii o consumă de zeci de ani și o pun la butoi din lemn sau plastic. Există totuși unii specialiști care susțin că prima rețetă a fost creată de chinezi în urmă cu multe secole. Aceasta se face, de fapt, în vin de orez.

Cel mai probabil rețeta a ajuns în Europa în urmă cu aproximativ 1.000 de ani. Olandezii au luat și ei produsul și l-au folosit mai departe în rațiile alimentare de pe nave.

Varza murată era adorată de aceștia pentru că putea fi transportată mult timp, se menținea în stare bună, dar era și gustoasă. Această legumă se consumă în casele românilor în special la sarmale în zilele noastre sau în salate cu piper și puțin ulei.