27 nov. 2021 | 10:38

Cum afli parola la Wi-Fi în cazul în care ai uitat-o

TEHNOLOGIE
Cum afli parola la Wi-Fi în cazul în care ai uitat-o

Deşi este recomandabil să ai în casă o reţea fără fir securizată, la fel de important este să ştii cum îţi poţi afla singur parola la Wi-Fi.

Dintr-un punct de vedere, te bucuri când mergi pe stradă şi găseşti o reţea Wi-Fi fără parolă. În acelaşi timp însă, este frustrant când observi că nu mai descarci de pe internet cu aceeaşi viteză, pentru că ai doi vecini care nici măcar nu şi-au mai făcut abonament la internet pornind de la premisa că eşti tu binevoitor. Cel mai periculos scenariu implică utilizarea reţelei tale wireless de către un grup de hackeri pentru diverse activităţi ilegale, inclusiv pornografie infantilă. Deoarece într-o astfel de situaţie există riscul ca IP-ul tău să fie găsit responsabil, în funcţie de gravitatea faptei, posibilitatea unei pedepse foarte aspre este cât se poate de reală.

Soluţia este simplă şi eficientă. Trebui să vă securizaţi reţeaua din casă. Parola la Wi-Fi este vitală. Preveniţi orice situaţii neplăcute cu o parolă mai complexă, preferabil cu un grad de criptare WPA2. Încercaţi să aveţi în vedere în permanenţă că doar o dată veţi introduce acea parolă într-un telefon sau laptop, ca urmare, pe termen lung, lungimea ei este irelevantă. Atunci veţi dormi mai liniştiţi noaptea, chiar dacă există riscul să şi uitaţi parola la Wi-Fi. Aţi putea să o scrieţi pe o foaie, dar dacă suntem serioşi, respectiva hârtie poate fi de asemenea rătăcită. Din fericire, când vine vorba de propria reţea fără fir există câteva soluţii pentru a vă recupera parola, iar în caz de urgenţă o puteţi reseta fără să o cunoaşteţi.

Dacă sunteți în căutarea unui router nou, puteți găsi cele mai bune modele la reducere AICI.

 

cum afli parola la WiFi Windows 7 Password

Cum aflaţi parola la Wi-Fi salvată în Windows?

Cu toate că laptopul vostru este conectat în permanenţă la Wi-Fi, este posibil să nu cunoaşteţi parola pentru a o împărtăşi cu un prieten. Din fericire, în astfel de circumstanţe, după doar câteva clickuri, veţi ajunge să aflaţi asocierea de caractere mult dorită.

Indiferent dacă aveţi un PC cu Windows 7 sau Windows 8/8.1, faceţi click dreapta pe simbolul reţelei Wi-Fi din dreapta jos, de lângă ceas. Din meniul contextual alegeţi Open Network and Sharing Center. În partea de sus a noii ferestre, faceţi click pe numele reţelei wireless precedat de cuvintele ,,Wireless Network Connection”. Imediat vi se va afişa pe ecran o pagină cu detalii despre starea conexiunii voastre la reţea. Aici trebuie să faceţi click pe Wireless Properties, urmat de un click pe Security. La acest pas, este suficient să bifaţi Show Characters pentru ca parola din câmpul Network Security Key să se transforme din buline negre în caractere lizibile. Nu mai rămâne decât să o scrieţi la notiţie în telefon sau într-un fişiere text de pe PC.

S-ar putea ca parola la Wi-Fi să fie scrisă pe router/modem

Există câţiva operatori de internet, chiar şi în ţara noastră, care, la semnarea unui nou contract, vă livrează un router wireless gata configurat. Cei de la Telekom sunt cel mai bun exemplu. Din păcate, reţeaua Wi-Fi generată de acel gadget este securizată cu o parolă pe care nu o găsiţi în contract. Din fericire, este suficient doar să vă uitaţi pe spatele carcasei de plastic a routerului şi veţi găsi scrisă parola la Wi-Fi predefinită. Aceasta poate fi schimbată cu uşurinţă, dar dacă luaţi în calcul gradul ei sporit de complexitate, de cele mai multe ori o veţi tolera. Dacă aveţi un router care creează două reţele Wi-Fi, parolele standard pentru ambele SSID-uri sunt disponibile în format tipărit.

cum afli parola la WiFi Wireless key view

Puteţi apela la unelte dedicate pentru a afla parola la Wi-Fi

Dacă de-a lungul timpului v-aţi conectat la zeci sau sute de reţele Wi-Fi cu laptopul vostru, este important să reţineţi că toate acele parole pe care le-aţi introdus sunt salvate undeva în regiştrii sistemului de operare. Pentru a le decripta, puteţi apela la un utilitar gratuit descărcabil chiar şi în limba română. Acesta poartă numele de WirelessKeyView şi poate fi găsit la adresa nirsoft.net/utils/wireless_key. Are doar câţiva Kb şi se salvează pe PC în format zip de la capătul paginii web de mai sus. Nu trebuie instalat, dar sunteţi nevoiţi să aveţi WinRar pe computer sau alt program cu o funcţionalitate similară pentru a-l dezarhiva. După ce aţi atins performanţa de a-l avea deschis pe ecran, în câteva secunde vă veţi lovi de lista stufoasă de mai sus. În dreptul numelui reţelei de interes, la secţiunea Cheie (ASCIII) veţi putea vedea parola.

Cum afli parola la WiFi din Router

Parola la Wi-Fi este disponibilă şi pe pagina de configurare a routerului wireless

Dacă scenariile descrise mai sus nu se pretează pentru situaţia voastră neplăcută şi nu aveţi acces la , puteţi găsi parola la Wi-Fi dacă aveţi acces direct la routerul din casă. Nu trebuie decât să vă conectaţi laptopul sau desktopul cu un cablu ethernet la unui dintre cele patru porturi marcate LAN de pe spatele echipamentului vostru de reţelistică. În doar câteva secunde ar trebui să fiţi online. După acest pas, deschideţi browser-ul vostru favorit şi accesaţi pagina de configurare a routerului. Implicit, aceasta ar putea fi găsită la adresele 192.168.0.1, 192.168.1.1 sau 192.168.10.1. În cazul în care nici una dintre aceste variante nu funcţionează, deschideţi un Command Prompt, apăsaţi pe combinaţia de tasta Windows + R, iar în noua fereastră introduceţi literele CMD urmate de tasta Enter. Pe fondul negru, introduceţi comanda ipconfig urmată de Enter. Prin fluxul mai mic sau mai mare de informaţii pe care îl veţi vedea afişat pe ecran în câteva secunde, ar trebui să se strecoare şi un câmp intitulat Default Gateway urmat de o adresă IP. Aceasta din urmă este adresa routerului vostru pe care trebuie să o introduceţi în browser.

Dacă aţi găsit IP-ul corect pentru configurarea routerului, în câteva secunde ar trebui să vă loviţi de o fereastră de autentificare cu nume de utilizator şi parolă. În 90% dintre cazuri, cuvântul admin introdus atât la username cât şi la password ar trebui să rezolve problema. Numele de utilizator admin fără nimic scris la parolă este de asemenea o posibilitate. Dacă acestea două nu funcţionează şi sunteţi convinşi că nu aţi schimbat voi la un moment dat parola, mai există o şansă ca parola corectă să fie inscripţionată pe router sau să fie trecută în manualul acestuia. S-ar putea să o găsiţi şi pe internet dacă introduceţi modelul exact al routerului urmat de cuvintele default password sau default admin password.

Acum vine partea complicată. Pentru că nu toate routerele sunt la fel şi nici toate meniurile nu sunt la fel, următorul pas necesită câteva experimente pentru a ajunge la pagina de configurare care ne interesează. În principiu, ar trebui să căutaţi Wireless, Wireless Settings sau Wi-Fi Settings prin meniul din partea stângă a ecranului sau din partea de sus. Un alt click pe Settings, Security sau Wireless Security ar trebui să vă ducă la pagina pentru definirea unei parole Wi-Fi. Aceasta din urmă ar trebui să fie gata completată şi sunt şanse foarte mari să fie afişată pe ecran decriptată, în formatul care vă interesează. Dacă aţi ajuns pe pagina de meniu care trebuie, parola este afişată cu steluţe şi nu aveţi nici o bifă cu textul ,,Show wireless key” sau ,,Show Wi-Fi Password”, puteţi oricând să introduceţi o parolă nouă şi să salvaţi modificările printr-un click pe Apply undeva pe aceeaşi pagină.

Cum afli parola la WiFi ASUS Router

Ultima metodă prin care poți afla parola Wi-Fi  – resetarea routerului

Dacă orice altă metodă a eşuat, puteţi oricând să vă aduceţi routerul la setările din fabrică. În această situaţie, este foarte important să aveţi pe aproape pentru a reintroduce detaliile aferente conexiunii voastre online atunci când îl reconfiguraţi. După resetarea unui router, aproape de fiecare dată, acesta creează o reţea Wi-Fi nesecurizată pe care o puteţi personaliza după propriile preferinţe. Paşi pe care trebuie să-i urmaţi sunt intuitivi. Singurul lucru cu adevărat important este găsirea IP-ului pe care să-l introduceţi în browser. Cum am scris şi mai sus, de cele mai multe ori, acesta este 192.168.0.1 sau 192.168.1.1.

Pentru resetarea routerului, dacă nu cumva aveţi un buton fizic marcat ca atare, s-ar putea să aveţi nevoie de un ac sau o scobitoare. Aceasta din urmă va trebui introdusă într-un orificiu de dimensiuni infime de pe spatele aparatului vostru. În acel moment veţi simţi că aţi apăsat un buton. Agrafa trebuie ţinută apăsat timp de aproximativ 10 secunde sau până când toate LED-urile de pe partea din faţă routerului s-au stins pentru o secundă, abia atunci procesul va fi încheiat cu succes. În câteva circumstanţe, am păţit ca un router să nu se reseteze decât dacă este scos din priză şi, cu butonul reset apăsat timp de câteva secunde, acesta să fie reconectat la reţeaua electrică.

În definitiv, scenariile sunt multiple, iar dacă ceva chiar nu vrea să funcţioneze, puteţi oricând să apelaţi la manualul routerului, deşi soluţiile detaliate mai sus au mari şanse să fie suficiente pentru majoritatea cazurilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele