De când cu tehnologia avansată mulți dintre români au început să se spioneze între ei. Au fost cazuri în care s-au spionat parteneri de afaceri, reprezentanți ai statului, precum și soți între ei. Astăzi îți spunem cum afli dacă sunt camere ascunse în locația în care ești. Care sunt semnele care îți arată dacă ești spionat sau nu.
Camerele ascunse, în timpurile noastre, nu mai sunt o problemă, pot fi cumpărate de către oricine cu ușurință, de pe oriunde, magazine sau net.
Astfel, s-a ajuns la cazuri în care s-au descoperit camere ascunse prin camerele de hotel, dușuri publice, toalete..etc.
În România au fost cazuri în care s-au descoperit camere ascunse în diverse birouri din instituțiile publice ale statului. Camerele ascunse, de asemenea, au ajuns motiv de divorț, fie în afaceri, fie în căsătorii.
„Camerele pot fi îndreptate spre birouri pentru a captura parolele computerului și alte informații sensibile”, spune un specialist american. Astfel, evitați să folosiți laptopul acolo unde criminalii cibernetici cred că o veți face, inclusiv în holul hotelului sau în alte spații publice”, a declarat Mike O’Rourke, CEO al Advanced Operational Concepts.
De asemenea, expertul american susține că riscul de a fi filmat cu camera ascunsă în hoteluri este cu atât mai mare în hotelurile mai mici, nu în cele din cunoscutele lanțuri hoteliere.
Experții în securitate au dezvăluit acum cum poți să găsiți camerele ascunse dintr-o locație cu ajutorul telefonului mobil. Verificarea se poate face prin două moduri.
Din fericire, smartphone-ul poate detecta camerele pe care ochii noștri nu le pot vedea.
Primul mod prin care poți să afli unde este pitită o cameră ascunsă este să folosești camera smartphone-ului tău pentru a observa lumina infraroșie provenită de la un astfel de aparat care înregistrează în întuneric.
Deschideți camera telefonului și întoarceți obiectivul în modul selfie.
Faceți camera cât mai întunecată posibil stingând luminile și închizând draperiile.
Scanați camera încet cu obiectivul camerei telefonului dvs., căutând orice lumini strălucitoare care sunt violete sau albe.
În plus, puteți instala o aplicație de scanare de rețea, cum ar fi Fing, care listează dispozitivele care sunt conectate la rețeaua Wi-Fi și adresele lor IP.
Utilizatorii Android trebuie să atingă Reîmprospătare pentru a începe scanarea. La utilizatorii iPhone, aplicația va începe automat scanarea.
După ce aplicația termină scanarea, căutați în listă dispozitive cu producători de camere precum Nest, Arlo sau Wyze sau adrese IP listate ca „Cameră IP”.
„Camerele foto au nevoie de trei lucruri pentru a fi eficiente: linia vizuală, putere fiabilă și fie o conexiune la rețea, fie o stocare internă a dispozitivului. Din acest motiv, camerele sunt de obicei ascunse în locuri care pot ascunde dispozitivul, precum și orice cablare necesară”, spune Paul Koblitz, director general al unei firme care oferă servicii tehnice.
Astfel, locurile obișnuite pentru ascunderea camerelor includ lămpi, adaptoare de alimentare, capace pentru prize sau pentru întrerupătoare de lumină, detectoare de fum, termostate, orificii de ventilație, telefoane, ceasuri cu alarmă, televizoare, articole legate de televizoare, cum ar fi DVD-uri sau console de jocuri video și alt mobilier fix, cum ar fi birouri, oglinzi și rame de fotografii.