Cum afli dacă ai greutatea corectă. Modalitatea simplă care arată exact

de: Emanuela Pană
23 06. 2020

Una dintre cele mai pericoluase boli ale secolului nostru este obezitatea. Dacă vă confruntați cu problema greutății, sau vă uitați în oglindă și nu sunteți mulțumiți de ce vedeți, chirurgul Cătălin Copăescu vă aduce sfaturi și informații prețioase legate de bolile pe care le poate ascunde excesul ponderal, dar și cum va puteți da seama, din punct de vedere medical, daca aveți probleme cu kilogramele.

Obezitatea – boala secolului XXI. Sfaturi pentru sănătate

„Din păcate, obezitatea este o boală şi recunoaşterea ei ca boală, şi nu ca o modificare a dimensiunilor, are foarte multe consecinţe“, a subliniat, astăzi, medicul Cătălin Copăescu, la rubrica „Sfat de sănătate“, difuzată la Antena 3.

Pentru a putea preveni această boală, recomandarea medicului este următoarea: „ar trebui ca fiecare dintre noi să ne verificăm greutatea cu ajutorul cântarului măcar o dată pe săptămână“, chiar dacă „s-a împământenit ideea că avem cântare defecte“.

Totuși, există un raport între greutate și înălțime, pe care toată lumea îl poate calcula.

Formula veche de 150 de ani, care vă indică greutatea

Formula pe care trebuie să o aplici dacă vrei să afli îți afli greutatea este următoarea: „împărţind greutatea la pătratul înălţimii aflăm câte kilograme avem pe metru pătrat. Formula ar trebui să identifice o valoare de 20-25 kg pe mp, ca să considerăm normalite“, potrivit medicului.

Dacă vorbim despre obezitate, lucrurile se schimbă. Astfel, dacă avem o valoare de 25-30, se cheamă supraponderal, peste 30 începe obezitatea care comportă mai multă grade. Peste 35, obezitate de grad doi, peste 40, obezitate morbidă, adică îmbolnăvire. Peste 50, superobezitare morbidă, la peste 60, super-superobezitate morbidă, peste 70, obezitate extremă, explică Copăescu.

Recomandările medicului. „Această perspectivă poate fi uneori nedreaptă, pentru că se poate ca persoana respectivă să aibă o masă musculară atât de dezvoltată încât la cântar arată foarte mult şi în raport cu înălţimea ar putea să fie în clasa de obezitate morbidă, dar, de fapt, să nu fie niciun fel de grăsime. Şi, atunci, această formulă care e de 150 de ani trebui completată cu alte instrumente pe care le avem azi şi scanează compoziţia corporală, ca să vedem procentul de masă corporală, de masă grasă“, a mai declarat chirurgul Cătălin Copăescu.