21 mart. 2023 | 11:18

Cum a reușit un șofer indisciplinat să scape de amendă și de suspendarea dreptului de a conduce. Greșeala unui polițist neatent l-a salvat

Politică
Cum a reușit un șofer indisciplinat să scape de amendă și de suspendarea dreptului de a conduce. Greșeala unui polițist neatent l-a salvat
Șofer sancționat de polițist Poză ilustrativă: Promotor.ro

Un șofer din Alba a comis o greșeală în trafic care ar fi trebuit să îl coste scump, dar din cauza neatenției polițistului rutier, acesta a obținut anularea procesului-verbal. Cum a acționat în instanță șoferul vinovat pentru a ieși cu basmaua „curată”.

Șoferul a contestat sancțiunile primite

Ce se întâmplă când nu ești atent în trafic, dar acorzi atenție sporită actelor întocmite de polițist după o acordarea unei amenzi generoase? Uneori, se pot întmpla lucruri neașteptapte, precum descoperirea unor nereguli ce te pot salva.

Acesta este și cazul lui Claudiu S., soferul din Alba, care a contestat la Judecătoria Blaj (Alba) sancțiunea primită în 16 septembrie 2022, pe raza localității Crăciunelu de Jos (Alba).

Acesta ar fi fost sancționat de un polițist cu o amendă în valoare de 870 de lei și cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile, după ce nu ar fi dat prioritate unui autobuz și ar fi încălcat marcajul longitudinal continuu simplu care desparte sensurile de mers.

Supărat din cauza sancțiunilor primite, Claudiu S a citit cu atenție procesul verbal și a contestat declarațiile polițistului, susținând că acesta l-a sancționat pe nedrept.

Șoferul a susținut că „agentul constatator l-a surprins circulând pe contrasens aproape paralel (cu aproximativ 10 metri înainte) cu autobuzul și doar la indicațiile lui a încălcat linia continuă pentru a trage pe dreapta, în același timp a fost tras pe dreapta și autobuzul care circula pe sensul de mers, în urma sa cu vreo 10 metri”, se arată în declarația făcută de șoferul sancționat.

Ce au descoperit magistrații

Șoferul a mai precizat, de asemenea, că agentul s-a ocupat de verificarea actelor șoferului autobuzului, apoi i-a permis aacestuia deplasarea după 2-3 minute pe marginea drumului până la o parcare, unde urma să aștepte finalizarea actelor. În continuare, Claudiu S a detaliat manevrele efectuate, susținând că în zona se executau lucrări pentru amenajarea trotuarelor.

„Deoarece se lucrează de săptămâni bune la amenajarea trotuarelor și nu totdeauna este dirijat traficul, am depășit un utilaj de mici dimensiuni ce făcea manevre pe marginea drumului și care nu se deplasa pe sensul său de mers.

Apoi am redus viteza sub 20 km/h și am avut intenția să revin pe sensul de mers dar am observant autobuzul în stație cu luminile de avarie pornite, staționat și an continuat deplasarea pe lângă autobuz, cu viteză redusă, deoarece m-am asigurat și am constatat că nu era niciun pericol, moment în care am fost surprins de către domnul agent circulând pe contrasens”, a mai declarat șoferul.

Până la analizarea declarațiilor șoferului, magistratul a descoperit un alt motiv de nulitate al procesului-verbal de sancționare, mai exact, nesemnarea actului de către polițist, ceea ce înseamnă că, sancțiunile impuse în acel document nu sunt valabile, în lipsa semnăturii agentului constatator.

„Instanţa reține că procesul-verbal nu cuprinde semnătura olografă agentului constatator pe exemplarul înmânat contravenientului şi depus în original la dosarul cauzei.

Totodată din raportul agentului constatator rezultă faptul că nici exemplarul nr. 3 al procesului verbal nu conține semnătura agentului constatator, aspect care ridică semne serioase de întrebare cu privire la momentul la care exemplarul nr. 1 a fost semnat.

Prin semnătura olografă a agentului constatator se conferă procesului-verbal caracterul de act autentic, fiind investit cu forță publică statală.

Un proces-verbal nesemnat de către un agent constatator este inexistent din punct de vedere juridic, întrucât niciun agent administrativ nu și-a asumat conținutul și răspunderea pentru acesta”, a precizat judecătorul.

 

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro