21 mart. 2023 | 11:18

Cum a reușit un șofer indisciplinat să scape de amendă și de suspendarea dreptului de a conduce. Greșeala unui polițist neatent l-a salvat

Politică
Cum a reușit un șofer indisciplinat să scape de amendă și de suspendarea dreptului de a conduce. Greșeala unui polițist neatent l-a salvat
Șofer sancționat de polițist Poză ilustrativă: Promotor.ro

Un șofer din Alba a comis o greșeală în trafic care ar fi trebuit să îl coste scump, dar din cauza neatenției polițistului rutier, acesta a obținut anularea procesului-verbal. Cum a acționat în instanță șoferul vinovat pentru a ieși cu basmaua „curată”.

Șoferul a contestat sancțiunile primite

Ce se întâmplă când nu ești atent în trafic, dar acorzi atenție sporită actelor întocmite de polițist după o acordarea unei amenzi generoase? Uneori, se pot întmpla lucruri neașteptapte, precum descoperirea unor nereguli ce te pot salva.

Acesta este și cazul lui Claudiu S., soferul din Alba, care a contestat la Judecătoria Blaj (Alba) sancțiunea primită în 16 septembrie 2022, pe raza localității Crăciunelu de Jos (Alba).

Acesta ar fi fost sancționat de un polițist cu o amendă în valoare de 870 de lei și cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile, după ce nu ar fi dat prioritate unui autobuz și ar fi încălcat marcajul longitudinal continuu simplu care desparte sensurile de mers.

Supărat din cauza sancțiunilor primite, Claudiu S a citit cu atenție procesul verbal și a contestat declarațiile polițistului, susținând că acesta l-a sancționat pe nedrept.

Șoferul a susținut că „agentul constatator l-a surprins circulând pe contrasens aproape paralel (cu aproximativ 10 metri înainte) cu autobuzul și doar la indicațiile lui a încălcat linia continuă pentru a trage pe dreapta, în același timp a fost tras pe dreapta și autobuzul care circula pe sensul de mers, în urma sa cu vreo 10 metri”, se arată în declarația făcută de șoferul sancționat.

Ce au descoperit magistrații

Șoferul a mai precizat, de asemenea, că agentul s-a ocupat de verificarea actelor șoferului autobuzului, apoi i-a permis aacestuia deplasarea după 2-3 minute pe marginea drumului până la o parcare, unde urma să aștepte finalizarea actelor. În continuare, Claudiu S a detaliat manevrele efectuate, susținând că în zona se executau lucrări pentru amenajarea trotuarelor.

„Deoarece se lucrează de săptămâni bune la amenajarea trotuarelor și nu totdeauna este dirijat traficul, am depășit un utilaj de mici dimensiuni ce făcea manevre pe marginea drumului și care nu se deplasa pe sensul său de mers.

Apoi am redus viteza sub 20 km/h și am avut intenția să revin pe sensul de mers dar am observant autobuzul în stație cu luminile de avarie pornite, staționat și an continuat deplasarea pe lângă autobuz, cu viteză redusă, deoarece m-am asigurat și am constatat că nu era niciun pericol, moment în care am fost surprins de către domnul agent circulând pe contrasens”, a mai declarat șoferul.

Până la analizarea declarațiilor șoferului, magistratul a descoperit un alt motiv de nulitate al procesului-verbal de sancționare, mai exact, nesemnarea actului de către polițist, ceea ce înseamnă că, sancțiunile impuse în acel document nu sunt valabile, în lipsa semnăturii agentului constatator.

„Instanţa reține că procesul-verbal nu cuprinde semnătura olografă agentului constatator pe exemplarul înmânat contravenientului şi depus în original la dosarul cauzei.

Totodată din raportul agentului constatator rezultă faptul că nici exemplarul nr. 3 al procesului verbal nu conține semnătura agentului constatator, aspect care ridică semne serioase de întrebare cu privire la momentul la care exemplarul nr. 1 a fost semnat.

Prin semnătura olografă a agentului constatator se conferă procesului-verbal caracterul de act autentic, fiind investit cu forță publică statală.

Un proces-verbal nesemnat de către un agent constatator este inexistent din punct de vedere juridic, întrucât niciun agent administrativ nu și-a asumat conținutul și răspunderea pentru acesta”, a precizat judecătorul.

 

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro