Cum a reușit un preot român să aibă o afacere de peste 100 de milioane de lei. Cum a dat lovitura

de: Anca Lupescu
09 02. 2022

Un preot român a reușit să aibă o afacere de peste 100 de milioane de lei. Totul a început în perioada studenției, în urmă cu 22 de ani, când a început afacerea cu doar 100 de dolari. Ciprian Otea este antreprenor, dar și preot. Cum a ajuns să aibă o afacere de succes? Ei bine, totul a luat naștere acum 22 de ani. Se întâmpla pe vremea când preotul era la seminarul teologic. 

Preotul român cu o afacere de peste 100 de milioane de lei

El a luat calea antreprenoriatului încă de când era student, astfel încât, atunci când termina seminarul teologic de la Iași, Ciprian avea deja o mică activitate în zona de business. Misavan este o afacere cu capital românesc, iar acum împlinește al 22-lea an de activitate. 

Producătorul furnizează produse și servicii de curățenie pentru spații comerciale, casnice și de birouri. Compania s-a clasat acum doi ani pe locul patru în topul celor mai mari producători de bunuri de larg consum. 

Firma lui Ciprian are 1.500 de produse și 12 branduri proprii pentru mai multe sectoare de activitate.

„Nu mi-am asumat rolul de a gestiona o parohie, nu am concurat pentru un astfel de post şi multă vreme cei din jur nu ştiau de pregătirea mea universitară.

„Îmi amintesc şi acum prima comandă mai serioasă primită de la un magazin important, la vremea aceea, din Roman (unde am început afacerea, eu fiind nemţean).

Nu aveam produsul pe stoc, aşa că m-am dus cu trenul, l-am luat de la furnizor şi l-am livrat clientului”, a spus el, conform businessmagazin.ro.

A pornit de la zero

În primii ani, lucrurile au fost dificile. Avea activitate economică, dar nu și un plan de afaceri. Ajunsese, în 2009, să dețină 3.500 de produse, dar a decis să renunțe la majoritatea lor. 

„Timp de doi ani ne-am chinuit să le vindem şi să scăpăm de stocuri. Ştiam că vrem să comercializăm doar produse de curăţenie şi, prin urmare, am renunţat la restul.

Imediat ce am început să avem o imagine mai de ansamblu, de direcţie în care vrem să mergem, am decis să avem în focus detergenţii”, a continuat el. 

Acum, articolele din portofoliul companiei Misavan sunt produse în fabrica de la Voinești.