Un cumplit cutremur, de o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, a avut loc în Taiwan miercuri, 3 aprilie 2024. Evenimentul a fost soldat, bineînțeles, cu daune materiale. Totuși, pagubele sunt relativ mici raportându-ne la dimensiunea seismului. Cum a fost posibilă o asemenea performanță.
Cel puțin 9 persoane au fost ucise și peste 900 au suferit răni, în urma producerii celui mai puternic cutremur din Taiwan din ultimii 25 de ani. Seismul a avut loc miercuri dimineață, 3 aprilie 2024, și a prezentat o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.
Multe clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului. Întreruperi de curent și alunecări de teren au fost semnalate autorităților în multe zone. La momentul redactării acestui material, încă există persoane blocate în tuneluri sau imobile aviriate, ce sunt căutate în alertă de pompieri.
Cutremurul din Taiwan a declanșat avertismente inițiale de tsunami în sudul Japoniei și în Filipine, dar prognozele au fost ulterior retrogradate și ridicate. Agenția meteorologică din Japonia a avertizat că pot fi probabile replici, cu o intensitate similară cu cele resimțite în Taiwan, în cursul săptămânii viitoare.
Până la momentul respectiv, nu se poate să nu remarcăm faptul că pagubele materiale suferite de Taiwan sunt relativ mici raportându-ne la amploarea seismului. Acest lucru a surprins o lume-ntreagă, inclusiv pe specialiștii români, care spun că totul a fost posibil datorită normativelor respectate în construcții.
Prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții București și președinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (AEIS), a explicat că pagubele materiale relativ mici din Taiwan s-au menținut la acest nivel datorită faptului că s-au respectat normativele în construcții.
Radu Văcăreanu a făcut o comparație între cutremurul din Taiwan și cel din Turcia, din 2023, explicând că fondul construcțiilor în cazul celor două state e complet diferit. În Taiwan, se pune accent pe pregătirea pentru seism, în timp ce în Turcia domeniul construcțiilor nu e pregătit pentru așa ceva.
„Cel mai probabil colapsul parțial s-a produs din prezența unui parter flexibil și slab. Astfel de sisteme structurale nu sunt indicate. S-au dovedit a fi foarte vulnerabile în cazul unor cutremure majore.
Având în vedere că la etajele superioare având un sistem structural care de obicei are pereți de beton armat și este foarte puternic, la parter din necesitatea de a avea spații deschise spații comerciale, acești pereți sunt sunt suprimați, sunt înlocuiți cu niște stâlpi. Dacă aceste construcții nu sunt tratate corespunzător ajung la colaps”, a explicat Radu Văcăreanu.
După cutremurul Chi-Chi din 1999, autoritățile au stăpânit mult mai bine informațiile din domeniul construcțiilor în ceea ce privește siguranța în cazul unui cutremur. S-a respectat, în primul rând, calitatea în construcții. Așa se face că pagubele materiale sunt mai mici acum decât în urmă cu 25 ani.
Radu Văcăreanu a amintit că, în urma evaluărilor făcute în Turcia, ca urmare a cutremurului produs în 2023, s-a ajuns la concluzia că de vină a fost calitatea materialelor folosite în construcții și lipsa reglementărilor tehnice în acest domeniu.
„Fiecare țară are o reglementare tehnică care privește exclusiv proiectarea la cutremur. Nivelul acestei reglementări tehnice este, n-aș spune uniform, ci cvasi uniform. Atât Turcia, cât și Taiwanul sunt niște țări cu o inginerie seismică foarte bine dezvoltată. Reglementările tehnice sunt bune atât în Taiwan, cât și în Turcia. Problema este cât de repede au apărut aceste reglementări tehnice – când au început să își facă efectul și cât de mult au fost aplicate.
Știți că în limba engleză există acel cuvânt magic – inforcement. Când reglementarea tehnică a fost bună, poate nu a fost aplicată în totalitate. Când să spunem că a fost aplicată, materialele nu au fost de cea de cea mai bună calitate în Turcia. În Taiwan se vede clar că lucrurile stau mult mai bine”, a spus specialistul Radu Văcăreanu, la Pro TV.