România este o țară foarte primitoare, mai ales atunci când vorbim despre stilul călduros al localnicilor de a întâmpina străinii, atât cu bucate alese, cât și cu gesturi frumoase, demne de ținut minte. Ce ne facem, însă, atunci când cetățenii străini se lovesc de problemele din societate, pe care le trag inclusiv românii, de la lipsa unor condiții decente de muncă, până la nereguli de care se lovesc la orice pas? Nu a trecut mult timp până când soldații francezi detașați în România au simțit pe pielea lor ce înseamnă acest lucru. Premierul Nicolae Ciucă a venit cu o veste bună pentru aceștia, află despre ce este vorba!
Soldații francezi detașați la baza militară Cincu s-au plans de condițiile insalubre în care au fost cazați, astfel că mulți au suferit de frig, lipsă de apă caldă și mâncare insuficientă. Mai mult, curățenia de la toalete lasă de dorit, iar unii dintre ei au fost cazați în corturi.
Bineînțeles că această situație nu îi face cinste țării noastre, care s-a obișnuit cu impresionarea străinilor prin invenții de ultimă oră. De data aceasta, cazarea de la Cincu a reușit să impacteze în mod negative francezii, iar acest „zvon” a ajuns mai departe de baza militară.
În urma plângerilor depuse, premierul României a transmis că a auzit despre situația nefericită, în care o parte dintre soldați nu au mai avut loc în containere, fiind nevoiți să stea în corturi. Acesta a dat asigurări cu privire la rezolvarea situației până la finalul acestui an.
„Aţi văzut care a fost comunicatul Ministerului Apărării Naţionale. Au fost chestiuni pe care le-am discutat şi sigur, împreună cu partea franceză, există un angajament astfel încât condiţiile din baza Cincu să fie finalizate până la sfârşitul anului.
În felul acesta sunt convins că acestea se vor îmbunătăţi, neexistând la vremea respectivă, din ce mi-a prezentat MApN, capacitatea să îi cazeze pe toţi în containere şi au stat o parte dintre ei în corturi, urmând ca, în momentul în care se finalizează dispunerea containerelor, să se mute în containere”, a transmis, luni, Nicolae Ciucă.
După vehicularea acestor plângeri, Ambasada Franței la București nu a întârziat să apară. Potrivit diplomaților, soldații francezi nu au depus o plângere formală în ceea ce privește condițiile insalubre în care au fost cazați.
Aceștia au amintit, de asemenea, că decizia dislocării trupelor franceze a fost luată foarte rapid, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie.
La doar o zi distanță, preşedintele Emmanuel Macron anunța desfășurarea batalionului „Spearhead” al Forţei de Reacţie Rapidă a NATO, în cadrul misiunii AIGLE, iar pe 28 februarie, Franţa a desfăşurat batalionul format din 500 de militari, fiind dislocat inițial la baza Mihail Kogălniceanu, situată la Constanţa, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Ucraina.
Ulterior, baza de la Cincu a fost propusă ca fiind soluția care oferea mai multe garanţii pentru menţinerea unei prezenţe militare NATO pe termen lung. Începând cu 2 mai, au fost începute lucrările de dezvoltare ale bazei de la Cincu, astfel încât să poată găzdui între 800 şi 1.000 de militari până la finalul anului.
În ciuda faptului că soldații au fost primiți acolo în condiții rudimentare, odată cu construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază, gradul de confort a crescut semnificativ, urmând ca până la finalul anului, nemulțumirile acestora să fie total eliminate.