Cum a rămas Primăria Capitalei fără 1,5 milioane de euro. Declarații uluitoare din partea instituției, după un dosar controversat

Cum a rămas Primăria Capitalei fără 1,5 milioane de euro. Declarații uluitoare din partea instituției, după un dosar controversat
Cum a rămas Primăria Capitalei fără 1,5 milioane de euro. Declarații uluitoare din partea instituției, după un dosar controversat

Primăria Capitalei a rămas fără 1,5 milioane de euro, din cauza incendiului de la Maternitatea Giulești, cel mai terificant incendiu din România. Declarațiile din partea instituției.

Poliția Capitalei a rămas fără 1,5 milioane de euro

16 august 2019, ora 18:24 sunt coordonatele exacte ale celei mai mari tragedii petrecute într-un spital din România. Este momentul în care salonul de la Terapie intensivă pentru nou-născuți al maternității Giulești a luat foc în urma unui scurtcircuit. Trei dintre cei unsprezece bebeluși internați acolo au murit pe loc, iar alți trei și-au pierdut viața în următoarele zile la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”.

Au urmat ani de procese, care s-au finalizat în 2015. Vinovații: Florentina Cârstea, o asistentă medicală, singură pe tură, care a părăsit salonul pentru zece minute. Ea a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare, iar judecătorii i-au obligat pe inculpații Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof Dr Panait Sîrbu”, Florentina Cîrstea, Gigel Oprea și Bogdan Marinescu, Maternitatea Giulești, Primăria București și Ministerul Sănătății la plata a 4.231.500 de euro reprezentând despăgubiri pentru victimele și rudele victimelor.

Chiar dacă Primăria trebuia să plătească o sumă modică, până la finalul anului 2016, au fost plătiți numai 1,5 milioane de euro. Instituția a chemat în instanță Maternitatea Giulești, pe medicul Bogdan Marinescu, asistenta Florina Cârstea și electricianul Gigel Oprea. Și cei trei menționați anterior au depus contestație și cer să fie absolviți de plata unor sume atât de mari. Mai mult,  potrivit Impact.ro, asistenta și-a ispășit pedeapsa și a ieșit din penitenciar după un an și trei luni. Ea nu s-a mai întors în domeniul medical și nu a mai ținut legătura cu fostele colege.

Declarațiile instituțiile de la un deceniu distanță de ”Iadul Giulești”

„Potrivit Deciziei penale a Curtii de Apel Bucuresti nr. 537/02.04.2015 pronuntata in dosarul nr. 25294/303/2010, instanta a stabilit, în solidar, în sarcina inculpaților “Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sîrbu”, Cîrstea Florentina Daniela, Oprea Gigel și Marinescu Bogdan și a părților responsabile: Ministerul Sanatatii și Municipiul Bucuresti prin Primarul General, plata sumei totale de 4.270.000 euro.

Plățile efectuate de Municipiul Bucuresti în baza dosarelor de executare silită nr. 292/2015, 557/2015, 549/2015 și 550/2015, constituite urmare a deciziei penale, au totalizat 5.578.957,79 lei.

Având în vedere că suma totală executată silit de executorii judecătorești din bugetul Municipiului București excede cota de 1/6 la care a fost obligat potrivit deciziei penale amintită anterior, potrivit principiului solidarității pasive, Municipiul Bucuresti a formulat o acțiune în regres în contradictoriu cu celelalte persoane fizice și juridice obligate la plata de despăgubiri, pentru a recupera de la acestea sumele plătite în plus.

Astfel, pe rolul Tribunalului București – Sectia a V- Civilă a fost înregistrat dosarul nr. 38432/3/2018, cu următorul termen de judecată la 15.09.2020 prin care Municipiul Bucuresti a solicitat obligarea pârâților la plata sumei totale de 5,114,044,642 lei.

În concluzie, Municipiul Bucuresti a formulat o cerere de chemare în judecată pentru a recupera sumele executate silit peste cota de 1/6 la care a fost obligat potrivit deciziei penale, dosarul fiind la acest moment pe rol, cu termen de judecată stabilit la data de 15.09.2020.”

Urmăriți Playtech.ro și pe