Cum a pus Raed Arafat mâna pe 800 milioane de euro. Ce va face cu toți banii

Cum a pus Raed Arafat mâna pe 800 milioane de euro. Ce va face cu toți banii
Pe ce va cheltui Raed Arafat 800 de milioane de euro

În ultima perioadă tot mai mulți bani vin pentru modernizarea diferitelor structuri. Ultimele sume, în valoare de 800 de milioane de euro, au ajuns la IGSU. Banii vor fi folosiți pentru modernizarea parcului auto existent, la nivel național. Secretarul de Stat Raed Arafat a confirmat modernizările structurii din subordinea sa.

Pe ce va cheltui Raed Arafat 800 de milioane de euro

În urma semnării unor contracte au fost demarate proiecte de modernizare a parcului auto din cadru IGSU, la nivel național. Cei 800 de milioane de euro vin pe fonduri europene și sunt menite să schimbe mai multe lucruri. Mare parte din utilajele folosite de IGSU au o vechime de aproximativ 25 de ani, altele ajungând la 30 de ani.

Cu acești bani, care sunt de fapt o mică parte dintr-un proiect mult mai amplu, se vor folosi și la modernizarea tehnicii folosite de echipajele IGSU, fie că vorbim de pompieri, sau de cei de la descarcerare. Anunțul a fost făcut de Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, acesta declarând:

„IGSU a obţinut un total de 800 de milioane de euro. Ce vedem acum este doar o bucăţică din această sumă colosală.

Vorbim de tehnică de pe vremea lui Ceauşescu, iată că suntem în 2021 şi înlocuim această tehnică cu bani europeni”, a anunțat Cristian Ghinea.

Conform proiectului anunțat, Raed Arafat va cheltui aceste sume pe achiziția a peste 476 de maşini de intervenţie pentru pompieri. În acest caz cheltuielile se vor ridica la 159 milioane de euro. Alte sume, vor merge către modernizarea tehnologiilor.

„Sunt cu o vechime de peste 25 de ani”

Din totalul de 476 de mașini, nu mai puțin de 200 vor fi autospeciale de stingere. Conform caietului de sarcini, autospecialele vin cu o capacitate de 10.000 litri. Raed Arafat spune că vor fi achiziționate alte 276 sunt autospeciale de intervenţie la incendii şi descarcerare.

Majoritatea dintre acestea vin cu o capacitate de 4.000 litri, fiecare. Procesul de modernizare, mai spune Raed Arafat, vine în contextul în care „40% din maşinile de stingere sunt cu o vechime de peste 25 de ani”.

„.Dacă ne uităm la dotarea pompierilor, pompierii sunt o armă care nu merg numai la incendii. Sunt cea mai complexă armă di punct de vedere al diversităţii intervenţiilor. Fie că merg a incendii, cazuri medicale, inundaţii (…) iar mijlocul de intervenţie de bază al pompierilor, maşinile de stingere incendii care sunt folosite inclusiv la inundaţii şi în alte misiuni, descarcerare, unele misiuni de prim ajutor.

(…) unele dintre ele depăşind 30 de ani cu bine. Sunt maşini care încă sunt în dotare din anii 1980 şi care sunt folosite ca sistem de intervenţie”, a spus Raed Arafat, şeful DSU.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI