01 nov. 2020 | 17:29

Cum a procedat Ceaușescu atunci când a fost epidemie de gripă în România. Ce a făcut dictatorul

Știri generale
Cum a procedat Ceaușescu atunci când a fost epidemie de gripă în România. Ce a făcut dictatorul
Romania s-a confruntat cu o epidemie de gripă pe vremea lui Ceausescu

Poporul român s-a confruntat cu o epidemie puternică și pe vreme lui Nicolae Ceaușescu. Mai precis, în toamna anului 1971, a circulat pe teritoriul României una dintre cele mai puternice gripe care a afcetta 14.000 pe români.

Cum a procedat Ceaușescu atunci când a fost epidemie de gripă în România

Astfel, numărul românilor bolnavi a fost cu siguranță mai mare de 14.000, dar ca acest lucru să nu se afle a avut grijă însuși Nicolae Ceaușescu, cel care a ținut secrete foarte multe rapoarte. Mai mult decât atât, cei care mureau de gripă erau trecuți în fișele de deces la rubrica ”infarct”.

Pandemia de gripă a luat naștere în anul 1968 în Hong Kong, acolo unde a făcut, de asemenea, ravagii, după care a ajuns și în Singapore și în Vietnam. De altfel, momentul în care gripa a ajuns în Vietnam a fost unul total neprielnic, deoarece un război era în plină desfășurare. Drept urmare, trupele americane implicate au luat gripa și au dus-o apoi pe teritoriul Americii. Așadar, în anul 1970, 12 state din SUA se aflau în carantină.

Iași, cea mai afectată zonă

Apoi, un an mai târziu, în anul 1971, gripa trece Atlanticul și ajunge și în Europa, iar la scurt timp, Elveția și Finlanda anunțau primele cazuri. Mai mult, în Ungaria, gripa a provocat 500.000 de îmbolnăviri. În septembrie, anul 1971, gripa a ajuns și pe teritoriul românesc, mai întâi în Sibiu și în Brașov.

Astfel, la data de 15 septembrie, la Iași, se înregistrau 405 cazuri, dintre care 34 de copilași între 0 și patru ani. Apoi, cifrele continuau să crească de la o zi la alta. În Capitală, vârful epidemiei a avut loc pe 20 octombrie, în timp ce în Moldova, a doua săptămână din luna noiembrie, 8-14, cu 3.725 de cazuri. De departe însă, cea mai afectată zonă a fost Iașul, unde numărul îmbolnăvirilor ajunsese la peste 4.000 de cazuri în doar o săptămână.

În vara lui 1971, liderul comunist a călătorit în Asia, în China, în Coreea de Nord, în Mongolia dar și în Vietnam. Așadar întrebarea care a stat pe buzele tururor este dacă nu cumva chiar unul dintre membrii delegației române au adus virusul în România. De menționat este că în România au mai existat două valuri de epidemie în perioadele ’68-’69 și ’69-’70. Însă, atunci a circulat un alt fel de gripă, mult mai pericolasă.

Nicolae Ceaușescu s-a născut la data de 26 ianuarie 1918, la Scornicești, și a murit la data de 25 decembrie 1989, la Târgoviște. El a fost un politician român, secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro