Cum a mutat Nicolae Ceaușescu un bloc cu oamenii în apartamente. Vestea care a făcut înconjurul lumii
Nicolae Ceaușescu a mutat un bloc cu tot cu oamenii aflaţi în apartamente, acesta fiind unul dintre cele mai grandioase proiecte inginerești din istoria ţării noastre. Mutarea blocului s-a făcut în anul 1987, la Alba Iulia.
Cum a mutat Nicolae Ceaușescu un bloc cu oamenii în apartamente. Vestea care a făcut înconjurul lumii
Un bloc, cu tot cu locatarii din el, care avea o greutate de circa 7.600 de tone, a fost tăiat în două şi mutat pe o distanţă de peste 70 de metri. Întregul proiect a fost făcut apelându-se la tehnologie românească.
Mutarea blocului a fost coordonată de inginerul Eugen Iordăchescu. Acesta a salvat zeci de clădiri de la demolare prin metoda aplicată la Alba Iulia. Astfel, la orele 8:35, în data de 27 mai a anului 1987, blocul A2, de pe Bulevardul Transilvania a pornit la drum, într-o „călătorie” ce avea să dureze 5 ore şi 40 de minute.
80 de familii au rămas în apartamente în timp ce blocul era mutat
Autorităţile de la acea vreme ar fi dorit evacuarea celor 80 de familii ce locuiau în bloc, dar mintea sclipitoare a lui Eugen Iordăchescu de la Institutul Proiect Bucureşti a adus soluţia salvatoare pentru imobil şi locatarii lui. Eugen Iordăchescu a mutat în cariera lui de inginer nu mai puţin de 29 de clădiri. Dintre acestea 13 au fost biserici.
Înainte de punere în aplicare a proiectului a trebuit să fie convins Nicolae Ceauşescu. I s-a spus acestuia că este un avantaj economic ca blocul să fie mutat şi nu demolat. Una dintre întrebările lui Nicolae Ceauşescu ar fi fost: „Ce, mă, mutaţi la o parte blocul să se vadă Catedrala Reîntregirii?“. Chiar şi aşa a dat undă verde proiectului.
Blocul de 7.600 de tone mutat pe nişte „cărucioare”
Clădirea de 7.600 de tone, 17 metri înălţime şi 12 lăţime a fost tăiat pe jumate şi mutat 70 de metri mai încolo. Blocul a fost ridicat cu ajutorul unor prese puternice. Apoi, a fost aşezat pe nişte cărucioare speciale ce au fost trase pe căile de rulare de nişte trolii programate. Operaţiunea a durat aproape şase ore.
Presa de la acea vreme au relatat că locatarii din cele 80 de apartamente au ieșit pe balcoane. Unii dintre ei chiar şi-au băut cafeaua şi au băut bere în timp ce blocul era mutat. Doar locuitorii de la parter nu au fost lăsaţi să stea în case. Cele două clădiri rezultate în urma tăierii blocului în două a au fost mutate aproape 70 de metri pe diagonală.
Cele două imobile au fost despărțite la 55,75 metri,. Astfel s-a asigurat vizibilitate Catedralei Încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria drept ”Întregitori”, suverani ai României Mari.