Cum a murit Sfânta Parascheva, de fapt. S-a stins la doar 27 de ani. Minunile pe care le-a săvârșit
Sfânta Parascheva s-a născut într-o familie credincioasă în secolul al unsprezecelea, în satul Epivato, aproape de Constantinopol. Legenda spune că atunci când era copil, Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Domnului. Mulți știu această poveste, dar puțini știu cum a murit Sfânta Parascheva, de fapt.
Sfânta Parascheva și viața dedicată lui Dumnezeu
Pe vremea când era copil, sfânta Parascheva a auzit într-o biserică chemarea lui Dumnezeu: „ Cine vrea să vină după Mine, să-ș se lepede de el însuși, să-și ia crucea și să Mă urmeze.”
Citește și: Imagini inedite cu pelerinajul Sfintei Parascheva din Iaşi, din 1944
Aceste cuvinte au determinat-o să împartă hainele sale bogate săracilor și să fugă la Constantinopol.
Părinții ei au căutat-o în diferite orașe. Parascheva a fugit la Calcedon și apoi a trăit la biserica Sfintei Fecioare Maria din Heraclea Pontica.
A trăit o viață austeră și a avut viziuni cu Fecioara Maria. Călătoriile ei au dus-o la Ierusalim, dorind să-și petreacă restul vieții acolo. După ce a văzut Ierusalimul, s-a stabilit într-o mănăstire de lângă Râul Iordan.
Fratele mai mare al ei, Eftimie, a devenit călugăr și mai târziu a fost consacrat episcop al Matidiei.
După moartea părinților ei, Parascheva a trăit o viață dedicată lui Dumnezeu. A dat toată averea moștenită săracilor și s-a retras în deșertul din Iordania, unde a trăit o viață ascetică până la vârsta de douăzeci și cinci de ani.
Un înger al Domnului i-a poruncit să se întoarcă în patria ei, așa că a trăit în Epivato timp de doi ani.
Cum a murit Sfânta Parascheva
S-a întors acasă la îndemnul îngerului, pe când avea 25 de ani. ,,Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din aceasta lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.
Vezi și: Acatistul Sfintei Parascheva. Când este bine să-l citești ca să fii ferit de boli și de necazuri
Apoi, Sfânta Parascheva a murit la vârsta de douăzeci și șapte de ani și a fost înmormântată lângă mare.
Nimeni nu a știut cine era cu adevărat când a fost înmormântată. Trupul ei a fost salvat de multe ori. Tradiția creștină spune că, după ce un păcătos bătrân a fost înmormântat lângă mormântul lui Parascheva, sfânta a protestat apărând într-un vis unui călugăr local.
Viziunea i-a spus către care parte a fost înmormântată sfânta, iar când trupul a fost scos la lumină, s-a dovedit a fi incorupt.
Datorită multor minuni care au avut loc la mormântul ei, relicvele ei au fost descoperite și s-au dovedit a fi intacte și înmiresmate.
Ele au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli din Epivato, unde au rămas timp de aproximativ 175 de ani. Relicvele au fost transferate la biserica Sfinților Apostoli din Kallikrateia.
Moaștele Sfintei Parascheva, ajunse în România
Relicvele Sfintei Parascheva au fost mutate în 1223 la Trnovo, Bulgaria, și așezate în catedrala orașului. Patriarhul Eftimie a scris despre viața ei și a stabilit ziua sărbătoririi ei ca fiind pe 14 octombrie.
Turcii au ocupat Bulgaria în 1391, iar relicvele i-au fost date lui Mircea cel Bătrân, Principele României. În 1394, relicvele i-au fost date Prințesei Angelina a Serbiei (30 iulie), care le-a adus la Belgrad și apoi la Constantinopol.
Timp de 120 de ani, relicvele Sfintei Parascheva au stat în Constantinopol, în catedrala patriarhală.
La 13 iunie 1641, moaștele au fost transferate la mănăstirea Trei Ierarhi din Iași, România, unde multe vindecări au avut loc.
La 26 decembrie 1888, după ce au fost salvate dintr-un incendiu, relicvele Sfintei Parascheva au fost mutate din nou. De data aceasta au fost așezate în noua catedrală din Iași, unde se află și în prezent și unde mii de oameni vin anual pentru a le atinge și a se ruga.
Sfânta a realizat multe minuni, atât în timpul vieții, cât și după. O mulțime de oameni s-au vindecat miraculos după ce i-au atins moaștele sau s-au rugat la Cuvioasă.
Viața Sfintei Parascheva a fost una scurtă, dar dedicată în totalitate Domnului. Încă de mic copil ea a simțit chemarea și a început să îi ajute pe cei din jur.
După o viață dedicată închinării și lipsită de orice avuție materială, Parascheva a murit la doar 27 de ani, abia după moarte aflându-se cine este, de fapt. Dumnezeu a trimis-o ca pe o lecție și un exemplu, iar moaștele ei ajută și în ziua de astăzi mii de suflete.