Armata franceză a distribuit videoclipuri în care mercenarii ruși îngroapă trupuri neînsuflețite în apropierea unei baze militare din nordul Mali, despre care spune că face parte dintr-o campanie de default împotriva francezilor care au predat baza forțelor maliene la începutul acestei săptămâni.
Imaginile de supraveghere aeriană făcute de armata franceză joi, 21 aprilie, și furnizate de publicația The Associated Press arată ceea ce par a fi 10 soldați care acoperă cu nisip aproximativ 12 cadavre maliene cu nisip, la 4 kilometri est de baza militară franceză Gossi, în nordul țării, potrivit unui ofițer militar francez.
Conform militarului din Franța, pe Twitter ar fi apărut diverse imagini cu trupurile neînsuflețite înhumate într-o groapă comună, fotografii postate pe conturi care susțin Rusia în războiul cu Ucraina.
Pe rețelele sociale, utilizatorii îi blamează pe francezi pentru crimele respective, iar oficialii statului francez sunt de părere că presupusele conturi create de Grupul Wagner ar fi încercat să-i însceneze Franței gropile comune.
„Asta este ceea ce francezii au lăsat în urmă când au părăsit baza de la #Gossi. Acestea sunt fragmente dintr-un videoclip care a fost făcut după ce au plecat! Nu putem să tăcem în privința asta!”, sună unul dintre mesajele compromițătoare de pe Twitter.
Marți, 19 aprilie, armata franceză a transferat controlul fostei baze militare Gossi soldaților malieni, într-un mod sigur, ordonat și transparent.
La orele amiezii, militarii din Franța au anunțat faptul că un „senzor francez a observat o duzină de indivizi caucazieni, cel mai probabil aparținând grupului Wagner” și un detașament din armata maliană sosesc la locul Gossi și descarcă echipamente, într-un raport confidențial potrivit Associated Press.
Colonelul Souleymane Dembele, purtătorul de cuvânt al armatei din Mali, a declarat că o echipă a fost trimisă la Gossi pentru a investiga, speficicând faptul că „este încă devreme să reacționăm la acest caz”.
Armata franceză a spus că mișcarea de discreditare a forțelor franceze care operează în nordul Mali face parte dintr-o campanie coordonată de atacuri informaționale multiple asupra acestora, care se desfășoară de luni de zile.
„Grupul Wagner și forțele armate maliene par să ducă nesocotirea față de viața umană la noi niveluri în Mali.
Sentimentele anti-franceze reflectă însă mai mult decât dezinformarea rusă. Junta din Mali și Wagner încearcă să exploateze aceste frustrări, dar nu le-au creat”, a declarat Alex Thurston, profesor asistent de științe politice la Universitatea din Cincinnati din Statele Unite.