01 dec. 2020 | 15:49

Cum a fost creat vaccinul anti-covid-19 atât de repede? Imaginile video care spun adevărul

Sănătate
Cum a fost creat vaccinul anti-covid-19 atât de repede? Imaginile video care spun adevărul
Pandemia a generat un val de finanțare și inspirație în cercetare

Niciodată până acum vaccinurile potențiale pentru un agent patogen nu au putu fi făcute atât de repede. Este cazul vaccinelor, intrate în studiile clinice și în stadiul final, pentru Covid-19. Recent s-a explicat cum s-a putut face un asemenea salt medical, rapid.

Pandemia Covid-19 a generat un val de finanțare și inspirație în cercetare

Vaccinurile durează de obicei ani, dacă nu decenii, pentru a ajunge la oameni. Recordul este acum de patru ani pentru vaccinul împotriva oreionului. Iată ce a propulsat efortul Covid-19 de a eclipsa eforturile anterioare de până acum.

Impactul colosal al coronavirusului a motivat viteza de reacție a cercetătorilor. Actuala pandemie a generat un val de finanțare și inspirație pentru echipele de cercetare din întreaga lume. Dar ritmul uimitor al progresului este, de asemenea, o consecință a virusului în sine.

Din punct de vedere științific, este o țintă mai ușoară pentru potențialele vaccinuri decât alți agenți patogeni și un candidat principal pentru platforme de vaccinare de ultimă generație, spun oamenilor de știință.

”Vaccinurile rămân singură modalitate eficienta, verificată în timp, pentru prevenţia unor infecţii virale ameninţătoare de viaţă. Este un pas enorm, să avem acces la informaţii transparente, corecte, provenite din surse avizate ştiinţific. Pentru prima dată, în mod real, suntem parte a unui mecanism european, prin care România va avea acces la aceleaşi resurse de prevenţie ca şi oricare altă ţară europeană.” se arată pe Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

Desigur, progresul de până acum rămâne doar atât, la stadiul incipient. Vaccinurile Covid-19 se confruntă acum cu testele lor reale. Este vorba de studiile de fază 3 de o lună care vor demonstra dacă protejează sau nu oamenii de virus.

Proiectele anterioare arătaseră o componentă a coronavirusurilor numită proteină spike ca un element pentru un vaccin. Acest element le-a oferit oamenilor de știință un început avansat pentru elaborarea candidaților lor. Lucrările la SARS au scos în evidență și obstacole în proiectarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pe care imunizările Covid-19 le-au evitat până acum.

”Cunoștințele acumulate în urma infecției cu SARS-1 au ajutat”

Specialiștii spun că pandemia generată de SARS-1 a ajutat la înțelegerea și găsirea unor elemente cheie în dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19. Specialiștii spun că SARS-2 este destul de similar cu SARS-1, mai ales în acea proteină spike.

Oamenii de știință presupun că acestea sunt proteinele pe care trebuie să le urmărească. Cu SARS-CoV-2, cercetătorii lucrează cu noi modalități de a oferi  vaccinuri pe platforme adaptabile proiectate pentru a pivota cu ușurință de la un agent patogen la alt agent patogen.

”Cunoașterea secvenței coronavirusului a stimulat și alte abordări. Unele grupuri atașează gena proteinei spike la un alt virus inofensiv care o transportă în celule. Acolo, odată intrat, permite sistemului imunitar să își monteze forțele.”, mai spun specialiștii.

Criza actuală și numărul mare de cazuri au determinat mari companii farma, și nu numai, să lucreze contra-cronometru, astfel se explică saltul uriaș făcut în numai câteva luni și numărul mare de posibili candidați la un vaccin anti-covid cu rată mare de răspuns.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Capital.ro
Weekendul de Florii, în București. Străzi Deschise, concerte, târguri, expoziții în perioada 26 - 28 aprilie 2024
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro