Cum a apărut varianta africană a coronavirusului. Cine ar fi pacientul zero şi de ce boală gravă suferă
Oamenii de știință sud-africani care au urmărit noua variantă de coronavirus cred că aceasta a evoluat probabil la un pacient care avea o infecție cronică Covid-19, dar și o altă afecțiune. Dacă este așa, nu va fi prima dată când o variantă a apărut la un pacient cu o infecție Covid de lungă durată, au declarat oamenii de știință pentru The Telegraph.
De la cine a apărut varianta africană a covid
De fapt, mulți experți cred că acesta ar putea fi modul în care au apărut unele dintre celelalte variante, inclusiv alpha, prima „variantă îngrijorătoare” la nivel mondial, care a apărut în Kent în toamna anului trecut.
În întreaga lume, oamenii de știință au urmărit evoluția virusului la pacienții imunocompromiși cu infecții Covid de luni de zile.
Pacienții cu HIV netratat sau cu alte afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar – cum ar fi, de exemplu, cancerul – se pot lupta cu Covid, lăsând organismul lor să lupte cu virusul pentru perioade prelungite.
Aceștia acționează efectiv ca o sală de antrenament evolutiv pentru ca virusul să sufere mutații pentru a găsi noi modalități de a ocoli răspunsurile lor imunitare.
Cine a fost pacientul zero
Diferența în Africa de Sud constă în numărul mare de persoane la care ar putea să se întâmple asta: 8,2 milioane de sud-africani sunt infectați cu HIV și doar aproximativ 71% dintre adulți și 45% dintre copii sunt sub tratament, ceea ce lasă un număr mare de persoane vulnerabile.
Profesorul Richard Lessells, un expert în boli infecțioase de la KwaZulu-Natal Research and Innovation Sequencing Platform (KRISP), parte a echipei care a alertat prima dată lumea cu privire la răspândirea noii variante a declarat că este probabil ca noua variantă să fi fost incubată la un pacient cu HIV/SIDA netratat.
„Nu pare să fi apărut în urma unui proces evolutiv normal”, a declarat profesorul Lessells pentru The Telegraph. „A avut loc un salt evolutiv. Aceasta nu a evoluat din varianta delta”.
Prof. Sharon Peacock, director al Consorțiului COG-UK Genomics UK și profesor de sănătate publică și microbiologie la Universitatea din Cambridge, a declarat că această diferență genetică a fost indiciul – așa cum a fost și în cazul alfa.
„Diferența genetică a B.1.1.529 a condus la ipoteza că aceasta ar fi putut evolua la o persoană care a fost infectată, dar care nu a putut apoi elimina virusul, dând virusului șansa de a evolua genetic (echivalentul unei săli de gimnastică evolutive)”, a spus ea.
„Aceeași ipoteză a fost propusă și pentru varianta alfa și s-au făcut studii la pacienți individuali imunocompromiși care arată că apar schimbări în virus în timp și ca răspuns la terapia cu anticorpi”.
De ce nu este important de unde a provenit tulpina
Cu toate acestea, ea a adăugat: „Dar cazul index (original) al variantei alfa nu a fost determinat – iar încercarea de a identifica cazul index al unei variante îngrijorătoare nu ajută răspunsul la pandemie, ar putea fi contraproductivă prin faptul că se privește în urmă, în loc să se depună toate eforturile pentru a privi înainte, și trebuie evitată.”
Alții au spus că este „cu siguranță plauzibil” că așa s-a dezvoltat B.1.1.529, deși unii oameni de știință au sugerat că diferența dintre virusul existent și noua variantă ar putea reprezenta mai degrabă un decalaj în datele de secvențiere în țările care nu dispun de capacități de supraveghere, scrie The Telegraph.
Îngrijorarea multor experți în sănătate globală este că acest lucru nu a fost luat în considerare în strategiile globale de vaccinare împotriva Covid. De asemenea, aceasta aruncă o nouă lumină asupra riscurilor inegalității de lungă durată în ceea ce privește prevenirea, tratamentul și diagnosticarea HIV la nivel mondial.
În Africa de Sud, doar 24% din populație este complet vaccinată împotriva Covid-19.
Oamenii de știință au precizat că este posibil ca B.1.1.529 să provină din una dintre aceste țări și să fi fost pur și simplu reperat în Africa de Sud, care are rețele puternice de supraveghere virală.
„Dacă lăsăm în urmă anumite părți ale lumii… atunci boala va continua să evolueze. Am fi putut reduce riscul ca acest lucru să se întâmple și încă mai putem dacă ne ocupăm de apartheidul vaccinurilor”.