OMS, întâlnire de urgență. Noua variantă mutantă Covid-19, descoperită și în Israel. Ce spune ministrul Sănătății

OMS, întâlnire de urgență. Noua variantă mutantă Covid-19, descoperită și în Israel. Ce spune ministrul Sănătății
Noi trei cazuri cu varianta B.1.1.1.529, au fost identificate în Israel

Un nou pericol pândește omenirea, odată cu apariția noii tulpini de coronavirus B.1.1.529, în Botswana. Până în acest moment, Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud a anunțat identificarea a 22 de cazuri cu această variantă, care pare a fi mult mai contagioasă și mai agresivă din cauza celor 32 de mutații. În cursul dimineții de vineri, Ministerul Sănătății din Israel a confirmat identificarea a trei cazuri, posibil cu această tulpină amenințătoare.

Varianta sud-africană, tot mai răspândită

În această dimineață, Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că noua tulpină Covid B.1.1.529 a fost identificată și confirmată la un bărbat care s-a întors în Israel, călătorind din Malawi, stat din sud-estul Africii. Potrivit reprezentanților din Sănătate, alte două cazuri nou identificate au fost secvențiate genetic, pentru a afla dacă este vorba despre aceiași variantă periculoasă. Și în aceste cazuri, cei doi bărbați s-au întors din străinătate.

Primele informații oferite de autoritățile din Israel indică faptul că toți cei trei bărbați infectați erau vaccinați, însă momentan nu se cunosc detalii privind tipul de ser și perioada în care au fost imunizați.

Israel este una dintre țările cu cea mai mare rată de vaccinare, inclusiv cu doza 3, iar minstrul Sănătății din Israel a declarat că Guvernul are în calcul și vaccinarea cu doza a patra, pentru a combate valul cinci al pandemiei: ”Nu este nerezonabil să ne gândim că vom avea nevoie de al patrulea vaccin”, a declarat Nitzan Horowitz.

De asemenea, Israel este una dintre primele țări după SUA, care a început imunizare anti-Covid-19 a copiilor cu vârste între 5-11 ani. Printre primii minori prezenți la vaccinare s-a regăsit fiul premierului Naftali Bennett, în vârstă de 9 ani: „Vaccinarea îi protejează pe copii şi îi protejează pe părinţii lor”, a spus premierul, îndemnându-i pe ceilalți părinți să-i urmeze exemplul.

Reuniune de urgență OMS cu ocazia apariției noi variante mutante Botswana

Cea mai nouă tulpină Covid-19, denumită B.1.1.529, a fost detectată în Africa de Sud în număr mic, potrivit OMS, însă specialiștii sunt îngrijorați de efectele necunoscute ale mutațiilor în fața vaccinului.

„Nu știm multe despre asta încă. Ceea ce știm este că această variantă are o mulțime de mutații. Și ceea ce este îngrijorător este că, atunci când ai atât de multe mutații, acest lucru poate avea un impact asupra comportamentului virusului”, a spus dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic pentru Covid-19, OMS.

Până în acest moment, oamenii de știință sud-africani au detectat 32 de mutații ale proteinei spike, multe dintre acestea putând avea o rezistență crescută la anticorpii oferiți de vaccinuri. Reprezentanții OMS s-au întâlnit vineri în cadrul unei ședințe pentru a discuta despre cum ar putea afecta acestă nouă variantă efectele vaccinului.

Una dintre țările care și-a luat deja măsuri de precauție este Marea Britanie, declarând ieri interzicerea zborurilor din șase țări africane, inclusiv Africa de Sud, începând de vineri la prânz.Grupul de lucru privind evoluția virusului va decide dacă B.1.1.529 va deveni o variantă de interes sau o variantă de îngrijorare, după care OMS îi va da un nume grecesc, a transmis Maria Van Kerkhove.

O singură veste bună până în acest moment este aceea că nu au fost observate reacții agresive ale acestei tulpini, în rândul cazurilor analizate, a explicat dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență al OMS.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI