25 sept. 2024 | 17:10

Cum a apărut salamul de Sibiu, de fapt. Istoria celui mai iubit preparat românesc, ingredientele pe care le conține

Diverse
Cum a apărut salamul de Sibiu, de fapt. Istoria celui mai iubit preparat românesc, ingredientele pe care le conține
Cum a aparut salamul de Sibiu, de fapt

Salamul de Sibiu este un simbol al tradiției culinare românești, cunoscut nu doar în țară, ci și la nivel internațional. Acest mezel apreciat este protejat de legislația Uniunii Europene și poartă cu mândrie indicația geografică protejată. Dar cum a apărut acest preparat atât de iubit și ce îl face atât de special?

Originile surprinzătoare ale salamului de Sibiu

Deși denumirea sa sugerează o legătură strânsă cu orașul Sibiu, salamul de Sibiu își are originile în Sinaia, la sfârșitul secolului al XIX-lea. În anul 1885, un pietrar italian pe nume Filippo Dozzi s-a stabilit în această zonă montană și a început să producă un salam cunoscut sub numele de ”salam de iarnă”.

Această delicatesă era un produs crud-uscat, cu un termen de maturare lung, special conceput pentru lucrătorii din mină, având un conținut caloric ridicat, ideal pentru cei care desfășurau muncă fizică. Datorită faptului că salamul era exportat prin vama din Sibiu, numele său a evoluat în cel pe care îl știm astăzi.

În 1910, Filippo Dozzi a fondat o întreprindere proprie, unde a început să producă salamul de Sibiu în cantități tot mai mari, ajungând la o producție de 100 de tone pe an până în 1938. Chiar și după moartea sa în 1943, secretul rețetei a fost transmis fiilor săi, Antonio și Giuseppe, care au continuat tradiția până la naționalizarea din 1948.

Cum a aparut salamul de Sibiu, de fapt

Filippo Dozzi

Rețeta tradițională și ingredientele sale

De-a lungul anilor, salamul de Sibiu a fost asociat cu o legendă urbană care susținea că ingredientul secret ar fi carnea de cal. Totuși, realitatea este mai complexă: la început, se folosea intestinul de cal pentru a ”ambala” amestecul de salam, dar, cu avansarea tehnologică, au fost adoptate membrane speciale care permit dezvoltarea mucegaiului nobil, o caracteristică esențială a acestui produs.

Rețeta autentică de salamul de Sibiu include carne de porc de calitate superioară, condimente specifice și un proces riguros de fabricație, ce implică tranșarea, tocarea, umplerea membranelor, afumarea cu lemn de esență tare și maturarea. Această combinație de ingrediente și metode de producție conferă salamului o savoare inconfundabilă, apreciată de consumatori.

Citește și Care este cel mai bun salam din supermarketuri. Mihaela Bilic a analizat etichetele mezelurilor. Ce trebuie să scrie pe etichetă!

Protecția și recunoașterea europeană

În 2016, România a reușit să înregistreze salamul de Sibiu ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP) la nivel european. Aceasta înseamnă că toți cei șase producători locali care fac parte din Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) sunt singurii care pot fabrica acest tip de salam.

Înregistrarea a fost un pas important în protejarea tradițiilor culinare românești și în creșterea competitivității acestui produs pe piața europeană și mondială.

Astfel, salamul de Sibiu nu este doar un preparat delicios, ci și un simbol al istoriei și tradiției gastronomice românești, cu un viitor promițător pe piața internațională.

Citește și Cât a ajuns să coste salamul de urs în România. Cu cât se vinde kilogramul de cârnați de cerb la Bâlea Cascadă FOTO!

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro