Cum a ajuns o fată de primar șefă în Ministerul Mediului. Nepotism la cel mai înalt nivel în România

de: Alex Cazacu
16 12. 2020

După ce fiica primarului liberal din comuna timișeană Șandra a fost detașată de la Primăria Timișoara la Ministerul mediului, în minister a ieșit un adevărat scandal. O angajată a arătat într-un proces că a fost detașată din minister la Agenția de Arii Protejate după ce ”s-a luat” de fiica primarului într-o ședință de lucru.

Cum a ajuns o fată de primar șefă în Ministerul Mediului

Într-un proces, angajata a arătat că a fost detașată din minister la Agenția de Arii Protejate după ce, în timpul unei ședințe de lucru din cadrul Direcției Biodiversitate, împreună cu alți colegi, i-au pus întrebări despre competențele sale Nataliei Savu (fiica unui primar PNL din Timiş), detașată și ea, de la Primăria Timișoara, unde se ocupa de câinii fără stăpân, la Ministerul Mediului, unde a fost numită șefă de serviciu la Arii Protejate.

La procesul prin care a contestat detașarea, angajata din Ministerul Mediului a spus că, în februarie 2020, directoarea Direcției Biodiversitate a convocat o ședință de lucru pentru a fi discutate măsurile dispuse de Curtea de Conturi în urma unui control.

„Tot directorul a rugat-o pe noua detașată, doamna Savu Natalia, să se prezinte și să ne zică câte ceva despre dumneaei. D-na Savu a comunicat tuturor colegilor aflați în încăpere, că nu are ce să zică, dar că putem să îi adresăm întrebări legate de situația sa profesională”, a povestit funcționara ministerului în proces.

Fiica primarului: „Acum ce mă întrebați din astea?!”

În cererea de chemare în judecată, angajata ministerului a mai arătat că aceasta, un alt funcționar cu o experiență de aproape 20 de ani în Ministerul Mediului a întrebat-o pe fiica primarului care este legătura ei cu ariile naturale protejate și ce cunoștințe are despre  acestea.

„Răspunsul doamnei Savu a fost că nu a avut legătură cu domeniul, nu ştie nimic, dar că se va informa”, a mai arătat în proces angajata ministerului.

Mai mult, funcționara a mai relatat că următoarea întrebare de natură tehnică a fost adresată chiar de ea, care a întrebat-o pe Natalia Savu ce știe despre procedura de infrigement, România riscând să fie supusă unei astfel de proceduri din cauza problemelor de mediu. Atunci, Natalia Savu ar fi răspuns iritată: „Acum ce mă întrebați din astea?!”.

La scurt timp după acea ședință, funcționara și alți colegi au fost detașați

„Discuțiile cu privire la delegarea de semnătură au continuat, deoarece până în momentul actual (n.r. data deschiderii procesului) serviciul nu a funcționat cu un Șef serviciu, participările și reprezentările în diverse întâlniri fiind asigurate de personalul de execuție.

Rumoarea din direcție și discuțiile au existat și pe fondul detașării d-nei Natalia Savu pe funcția de consilier asistent în cadrul Direcției Biodiversitate, detașare care nu respectă condițiile stipulate în Codul Administrativ, și mai ales pe fondul numirii acesteia cu drept de semnătură temporară, ținând cont de faptul că la data ședinței mai sus amintite, aceasta nu deținea vechimea necesară numirii în funcția de Șef serviciu”, a mai arătat funcționara în procesul în care s-a plâns că a doua zi, atât ea, cât și alți colegi au fost detașați din minister la Agenția de Arii Protejate, scrie Adevărul.