În fiecare an, Ceaușescu obișnuia să meargă la o cabană de vânătoare aflată într-o zonă montană. Este vorba despre Cabana Paltinu. Vila a fost proiectată după preferințele conducătorului. Cum acesta era mare pasionat de vânătoare, cabana a fost proiectată ca fiind una de vânătoare.
Vila Paltinu este una din cele mai frumoase cabane din Sibiu. Puțini știu că, aceasta era una dintre locurile preferate ale lui Nicolae Ceaușescu. Conducătorul mergea la această cabană când era sezonul de vânătoare al caprelor negre. De-a lungul timpului, cabana a trecut printr-o serie de schimbări.
În 1974, o furtună puternică a lovit cabana. La acel moment, Vila Platinu a rămas fără acoperiș, iar o bună parte dintre resurse au fost aruncate în Lacul Bâlea. Pentru a preveni astfel de incidente, Ceaușescu a ordonat ca acoperișul cabanei să fie ancorat în corpul clădirii. Câțiva ani mai târziu, în 1988 clădirea a fost conectată la rețeaua națională de curent.
”Dictatorul venea la Bâlea cu bucătarul personal, iar oamenii care lucrau atunci în zonă au rămas cu amintirea unui om mai degrabă modest, fără pretenţii exagerate. „Nu era prea pretenţios, din ce ştiu de la oamenii care lucrau acolo era un om simplu, fără pretenţii exagerate. Îşi aducea bucătarul lui care îi pregătea masa”, spunea Liviu Miu, adjunct al şefului Salvamontului din judeţul Sibiu în perioada comunistă.
Un lucru interesant este și faptul că cei doi soți stăteau separat în această cabană. Nicolae Ceaușescu stătea în apartamentul 1, în timp ce Elena stătea în cel de al doilea. Cabana a rezistat timpului și în prezent este viziată de mii de turiști. Din 1989, Cabana Paltinu a trecut în propietatea fostului Oficiu Judeţean de Turism. Câțiva ani mai tăzriu, vila a intrat în proprietatea Bâlea Turism – Sibiu.
O parte dintre stațiunile din acea vreme au fost date uitării, însă, aceasta nu. Astfel că, în perioada 2007-2008, vila a trecut printr-un proces de modernizare. Modificările aduse i-au adus titlul de cabana de turism cu trei stele.
Cabana Paltinul se află în judeţul Sibiu, la altitudinea de 2050 metri, în imediata apropiere a lacului glaciar Bâlea și a Transfăgărăşanului care atinge în apropierea cabanei altitudinea maximă de 2042m şi a tunelului Bâlea – Capra care străpunge munţii Făgăraşului între vârfurile Paltinu (2398 metri) şi Iezerul Caprei (2417 metri).
De asemenea, Vila este poziționată într-un loc strategic, mai exact la mijlocul munților Făgăraș, la nouă kilometri în linie dreaptă de vârful Moldoveanu. Turiștii care vor să viziteze această cabană o pot face în orice perioadă din an.