Culmea retrocedării: Un sat întreg din România are un nou proprietar

Culmea retrocedării: Un sat întreg din România are un nou proprietar

Printr-o decizie irevocabilă a unor judecători din cadrul tribunalului Olt, un sat întreg din Arad a fost retrocedat, de parcă am vorbi de un singur apartament într-o casă medievală.

Legalitate gestului recent al unor judecători români este cel puțin îndoielnică, dar atâta timp cât vorbim de o decizie irevocabilă, probabilitatea să se mai schimbe ceva este aproape nulă.

Dacă mai ai vreodată un dubiu legat de modul ciudat în care funcționează legile de la noi, merită să ai în vedere povestea oamenilor din Nadăș, județul Arad. Peste noapte, au rămas fără casă, aproape toți. Pare absurd, dar este cât se poate de adevărat, iar acest deznodământ vine după câțiva ani de procese, conform celor de la TVR.

În funcție de abilitatea de a evacua toți cetățenii din sat, membrii familiei Colțeu ar trebui să intre în posesia noilor proprietăți în viitorul apropiat. Această decizie a tribunalului Olt vine la mai bine de un deceniu după ce aceeași familie a fost împroprietărită în 2006 cu aproape toate terenurile din localitate.

Nu este ușor să dezvolți un plan de afaceri în mijlocul câmpului, mai ales fără oameni în preajmă, dar există probabil un plan a cărui finalitate o vom afla abia peste câteva luni.

Ca pachetul de românism să fie complet, localnicii din Nădaș au susținut din totdeauna că familia Colțeu a obținut de la stat terenuri la care nu ar fi avut dreptul și pentru care a falsificat documentele de moștenire. Partea tristă este că valoare de adevăr a respectivei afirmații a fost stabilită de o investigație DNA, dar s-ar putea să fie prea târziu.

Oficialii Direcției Naționale Anticorupție au concluzionat fără echivoc falsificarea certificatului de moștenitor prin care membrii familiei Colțeu au obținut un drept de proprietate asupra întregului sat Nadăș. Din păcate, este prea puțin, prea târziu. Retrocederea are mari șanse să rămână definitivă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI