Cui trebuie să spunem „La mulţi ani!” azi. Puţini credincioşi ştiu ce sărbătoare este pe 13 decembrie  

de: Anca Lupescu
13 12. 2023

Astăzi, 13 decembrie, e zi de sărbătoare, dar puțini sunt cei care știu ce se celebrează în această zi. Dacă ai prieteni care poartă acest nume, probabil ar trebui să le scrii la mulți ani. În timp ce unii îți vor mulțumi, alții vor avea o reală surpriză să afle că există un sfânt al cărui nume îl poartă. 

Ce se sărbătorește pe 13 decembrie

Astăzi, 13 decembrie, sunt Sfinții Mucenici ai lui Hristos: Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest, însă este și pomenirea Sfintei Mucenițe Lucia fecioara. 

Sfânta Muceniță Lucia s-a născut la sfârșitul secolului al treilea în Siracuza, într-o familie bogată și importantă. Crescută ca și creștină, era încă un copil când a rămas orfană de tată. 

Mama ei, Eutihia, a crescut-o cu dragoste și devotament. Încă de mică, Lucia medita asupra dedicării sale lui Dumnezeu, dar își ținea dorința în inimă. Neștiind intențiile fiicei sale, Eutihia i-a promis în căsătorie un tânăr care nu era creștin. Lucia nu și-a dezvăluit dorința de a-și oferi virginitatea lui Hristos și, cu diverse pretexte, a amânat nunta, având încredere în rugăciune și salvarea divină.

Vez și: Cum a ajuns să fie asociat Sfântul Ilie cu tunetele și fulgerele. Ce face acesta în Rai, de fapt, când noi auzim că tună pe pământ

În anul 301 când Lucia și mama ei au făcut un pelerinaj la Catania, la mormântul Sfintei Agatha. Eutihia suferea de sângerare, iar în ciuda diferitelor tratamente scumpe, nimic nu o ajutase. 

La catedrala dedicată tinerei martire, mama și fiica doreau să ceară harul vindecării. Era 5 februarie când au ajuns la poalele Muntelui Etna, ziua sărbătorii Agathei. Au asistat la celebrarea euharistică la mormântul sfintei și Lucia s-a întors către mama ei și a spus: „Mamă, dacă ești credincioasă lucrurilor citite, vei crede și că Agatha, care a suferit pentru Hristos, are acces liber și încrezător la tribunalul Său. Așa că ai încredere în mormântul ei, dacă dorești, și vei fi înviată”. 

Eutihia și Lucia s-au apropiat apoi de locul de înmormântare al Agathei. Lucia s-a rugat pentru mama ei și a cerut să i se permită să-și dedice viața lui Dumnezeu. A avut o viziune și i-a spus mamei sale despre dorința ei de a renunța la un soț pământesc, cerând să i se permită să-și vândă zestrele pentru a face milostenie săracilor.

Viața Sfintei Mucenițe Lucia

Când s-au întors acasă, Lucia și mama ei au început să împartă din avere sărmanilor și și-au păstrat pentru ele doar cele necesare traiului. 

Vezi și: Calendar ortodox 9 octombrie. Un sfânt mare este sărbătorit: a fost unul dintre cei 12 apostoli

Bărbatul cu care Lucia trebuia să se căsătorească a pârât-o pe aceasta guvernatorului cetății, care a decis arestarea fecioarei. Guvernatorul, înfuriat, a poruncit să se facă un foc mare în jurul Muceniței și să toarne peste ea smoală și untdelemn încins. Toate aceste lucruri nu au rănit-o pe Lucia.

După ce a fost eliberată, s-a împărtășit și și-a dat duhul, iar apoi o mulțime de oameni au urmat-o în credință, botezându-se.

Se spune că Lucia înseamnă lumină și Sfânta Muceniță este ocrotitoare vederii și a medicilor oftalmologi.

Astăzi este ziua în care urăm La mulți ani tuturor celor cu numele de Lucia, Luciana, Lucian, Lucica, etc.